fbpx Terminológia | CIVILHETES

h i r d e t é s

Terminológia

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Terminológia

2021. november 20. - 18:52

 

A hitleri módszert követte az ideológiai hasonulás, vele ma már a szóhasználat is.

A kép illusztráció! - Forrás: Design TLC

A demokratikus választójogi rendszert kihasználva féktelen (nálunk verbális) erőszakkal, csalásokkal hatalomra kerülni (maradni), majd a hatalommal visszaélve felszámolni a demokráciát.

Gleischaltolni, eltűnteni először a szövetségeseket, majd az ellenzéket, aztán a mitfahrereket is.

Állandó harci mámorban tartva a híveket újabb és újabb belső ellenséget kreálni mindenféle gyenge, érdekeiket megvédeni nem képes kisebbségekkel szemben, bevetve, mint az erődemonstráció eszközét is, miközben a népharagot ezekre zúdítják.

Lerombolni a demokratikus államrendet, helyébe a Vezér államát építeni, lerombolni az igazságszolgáltatást, a bűnüldöző szerveket, helyükbe a rendszert kiszolgáló végrehajtó pártkatonákat ültetni.

Összefogni az oligarchákkal, majd megteremteni a saját hűbéres-stróman oligarchák monopolhelyzetét.

Féktelen módon meggazdagodni (a "puritán" Hitler, mint tudjuk, Németország leggazdagabb embere lett).

Egyirányúsítani a sajtót, megjelenési formájában is, hát még tartalmában. A kultúrát: az irodalmat, a könyvkiadást, a zenét, a színházat, a képzőművészetet, a filmet.

Átvenni a III. Birodalom számtalan közigazgatási megoldását az oktatásügyben, az egészségügyben és másutt.

Állandó harci zaj, fegyverkezés (nálunk ki ellen?), mely a legszélesebb körű panamákra is alkalmat ad.

Gazdasági bezárkózás, a stratégiai iparágak, a mezőgazdaság, az energetikai szektorok, a kiskereskedelem, lassanként az import monopolizálása.

Ideológiában a felsőbbrendűség, a nacionalizmus, a sorsközösség, az elfajzott, dekadens Nyugat, a romlott város-egészséges vidék, az idegengyűlölet és társai.

(Általában mindaz, amelyet Jason Stanley – kissé hiányosan: nacionalizmus, rasszizmus –, de többé-kevésbé találóan felsorol, mint a fasizmus jellemzőit: "Hogyan működik a fasizmus?")

Ugyanazt ugyanazokkal a szavakkal lehet legegyszerűbben körülírni. Az azonos mentalitásból/kútfőből eredően ösztönösen és ma már tán tudatosan is.
Varga Judit, az Orbán-kormány legkártékonyabb és legtevékenyebb tagja, aki ma már mindkét kategóriában előzi Szijjártót is, legutóbb azzal állt elő (Pont a Frankfurter Allgemeine Zeitnugnak küldött írásában – vajon ezek miért állnak még szóba vele?), hogy "még áll a Magyarország Erőd"!

Ha valahol, hát Frankfurtban tisztában vannak vele, hogy az "Erőd" megjelölés, ilyen szövegkörnyezetben elég baljóslatú. Hitler találmánya.

Az Atlanti Fal volt az Európa Erőd, melyről Rommel rendkívül találóan és szellemesen annyit mondott: "Hitler felhőkakukk-vára agyszüleménye". (Bár azért védte!)
Elneveztetett a Königsberg-, a Budapest-, a Rajnai-, a Berlin Erőd is.
Olyan volt ez, mint a "rugalmas elszakadás". Nagyjából annyi haszonnal.
Már ami a háború végkifejletét illeti.

Talán Varga Judit is elgondolkodhatna rajta.

Címkék: 

 

h i r d e t é s