h i r d e t é s

Tényleg a szakértők javaslata ellenére engedélyezték az orosz vakcinát?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tényleg a szakértők javaslata ellenére engedélyezték az orosz vakcinát?

2021. január 26. - 13:11

 

A Demokratikus Koalíció (DK) magyarázatot kér a kormánytól azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) annak ellenére adta ki az ideiglenes használatbavételi engedélyt az orosz Szputnyik V elnevezésű koronavírus-elleni vakcinára, hogy ezt az intézet által felkért külső szakértők nem javasolták.

A kép illusztráció! - Forrás: France 24

A DK szóvivője keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, amennyiben a szakértők nem javasolják egy oltóanyag engedélyezését, de a kormány alá tartozó hatóság ennek ellenére is engedélyezi a vakcinát, akkor "azt úgy hívják, hogy a szakmai szempontokat felülíró politikai döntés". Barkóczi Balázs azt kérdezte, hogy ha ezek a hírek igazak, akkor hogyan születhetett politikai döntés egy olyan szakmai kérdésben, ami a magyar emberek egészségéről és életéről szól. Ki a döntés személyi felelőse az OGYÉI-nél, és hogyan kellene a továbbiakban megbízni az intézetben - sorolta további kérdéseit.

A DK azt szeretné, ha minél többen beoltatnák magukat az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett biztonságos vakcinákkal, de a "pánikkormány az ilyen és ehhez hasonló botrányokkal" folyamatosan csökkenti az oltási kedvet - közölte Barkóczi Balázs. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s