h i r d e t é s

Templomokat és szállodákat ért támadás húsvét vasárnap Sri Lankán, sok a halott és a sebesült

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Templomokat és szállodákat ért támadás húsvét vasárnap Sri Lankán, sok a halott és a sebesült

2019. április 22. - 06:12

Legkevesebb 156 ember életét vesztette, több 500-an pedig megsebesültek, amikor három templomot és három szállodát támadás ért Sri Lankán. - írja a 168ora.hu

Az egyik merénylet helyszíne, a Szent Sebestyén-templom Negombóban - Fotó: Tamil Guardian

A húsvét vasárnapra időzített összehangolt merényletsorozatot pokolgépekkel hajtották végre. Az első robbanószerkezetet, Colombóban fekvő Szent Antal-templomban detonálták a hívők között, a másodikat a fővárostól északra lévő Negombóban, a Szent Sebestyén templomban hozták működésbe, a harmadikat pedig a keleti Batticaloában, a Zion-templomban robbantották fel.

Ami a szállodákat illeti, a Shangri La, a Cinnamon Grand és a Grand and Kingsbury volt a terroristák célpontja. Rendőrségi közlések szerint a halálos áldozatok között 35 külföldi is van.

Harsha de Silva gazdasági miniszter a Twitteren azt írta, a merényletek helyszínén szörnyű látvány fogadta, a detonációban nyomán letépett testrészek hevertek szerteszét a romok között. A hadsereg vezérkara válságtanácskozásra ült össze a Ranil Wickremesinghe miniszterelnök vezette kormánnyal a védelmi minisztérium épületében.

A colombói Szent Antal-templomot érő támadás után 160 sebesültet kellett kórházba szállítani, Batticaloában pedig 300 embert vittek be különféle sérülésekkel. Eközben a miniszterelnöki hivatal közelében fekvő szálloda, a Cinnamon Grand egyik vezetője az AFP hírügynökségnek azt mondta, a detonáció az éttermen söpört végig hatalmas erővel, és legalább egy emberrel végzett. Folyamatosan érkeznek hírek a halálos áldozatok számáról, Az AFP forrásai szerint csak Negombóban 50 ember vesztette életét, a BBC pedig úgy tudja, hogy Batticaloában 27 ember halt meg. A merénylet után a negombói szent Sebestyén-templom angol nyelvű posztban kért segítséget a Facebookon.

Maithripala Sirisen államfő – írja a Tamil Guardian – a merényletsorozat után elrendelte, hogy a hadsereg egységeit vezényeljék ki a templomok védelmére. Több mint 200 katonát látni az utcákon, üzenetében az államfő nyugalomra szólította fel Sri Lanka lakóit.

Bár a 21 milliós, buddhista többségű Sri Lanka lakóinak csak a 7 százaléka – mintegy 1,2 millió ember – keresztény, a vallást egyesítő erőnek tartják a két etnikum, a tamil és a szingaléz között.  A katolikusok egy része támogatja, hogy a nemzetközi közösség vizsgálja ki, hogy a Srí Lanka-i hadsereg tagjai milyen háborús bűnöket követtek el a kisebbségben lévő tamilok ellen az 1972 és 2009 közötti polgárháborúban. Az ENSZ szerint a polgárháborúnak 80-100 ezer áldozata volt. Sri Lankán a polgárháború vége óta nem volt jelentősebb merénylet.

II. János Pál pápa 1995-ben, Ferenc pápa pedig 2015-ben tett látogatást a szigetországban.

A merényletsorozatért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, de egy tíz napja tett, titkosszolgálati forrásokon nyugvó rendőrségi felhívás szerint az angolul National Thowheeth Jama'ath (NTJ( ismert iszlamista szélsőséges szervezet öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandalizmusával. Ranil Wickremesinghe később bejelentette, hogy terroristákat azonosították. 

A terror az úr Sri Lankán, a szigetországban végrehajtottak egy hetedik és egy nyolcadik merényletet is

A helyi idő szerint vasárnap reggel 8:45-kor elindított, hat támadásból álló merényletsorozat után egy hetedik és egy nyolcadik merénylet is megrázta Sri Lankát. A hetediket az a pokolgép jelentette, amelyet a főváros, Colombo Dehivala nevű peremkerületének egyik szállodájában robbantottak fel, nem messze az állatkerttől. Rendőrségi közlések szerint ebben két ember vesztette életét. A nyolcadikról egyelőre annyit tudni, hogy Dematagoda negyedben történt egy háztömb mellett, ahol a Reuters colombói tudósítója szerint három rendőr vesztette életét.

A merényletsorozat hatására a Sri Lanka-i kormány 12 órás kijárási tilalmat rendelt el, a közösségi média működését pedig átmenetileg felfüggesztik. Erről Harsha de Silva gazdasági miniszter írt a Twitteren. A kijárási tilalmat eredetileg este hattól akarták elrendelni, de aztán azonnali hatállyal életbe léptették. Két napra pedig az egész közéletet leállítják, 48 órás szünetet rendeltek el az állami hivatalok munkájában és az iskolákban is.

A merényletsorozatért egyelőre senki nem vállalta a felelősséget, de tíz napja tett, titkosszolgálati forrásokon nyugvó rendőrségi felhívás szerint az angolul National Thowheeth Jama'ath (NTJ( ismert iszlamista szélsőséges szervezet öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött templomok és India külképviselete ellen. Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandalizmusával. 

A Sri Lanka-i merényletsorozatot egymás után ítélték el a világ vezetői Narendra Modi indiai miniszterelnök, Imran Khan pakisztáni kormányfő, Theresa May brit miniszterelnök, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, európai bizottsági elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Justin Trudeau kanadai kormányfő is. az Egyesült Államok nevében Mike Pompeo amerikai külügyminiszter nyilatkozott hasonlóan, és ejtett róla szót a merényletsorozatról Ferenc pápa is, aki a húsvét vasárnapi áldásában kijelentette, „szeretetteljes közelségben” áll ahhoz a keresztény közösséghez, amely istentisztelet alatt vált támadás célpontjává. (168ora.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s