h i r d e t é s

Teljes fordulatot követel az Orbán-kormánytól Matolcsy György

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Teljes fordulatot követel az Orbán-kormánytól Matolcsy György

2022. január 26. - 05:32

Az infláció legyőzéséhez a költségvetésnek vissza kell térnie az egyensúlyi pályára és a kormánynak teljes versenyképességi fordulatot kell végrehajtania.

Matolcsy György - Forrás: MTI

Ezt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke írta a Magyar Nemzet internetes oldalán.

"Ha nem lépünk gyorsan és jelentősen előre a termelékenység és a versenyképesség terén, akkor nem állítható helyre a pénzügyi egyensúly" - hangsúlyozta Matolcsy György.

Kifejtette: a gazdasági felzárkózás folytatása a 2020-as évtized magyar kihívásai között dobogós helyen szerepel, amihez a megtakarítások, a külföldi beruházások és az EU-források mellett szükség lesz az MNB célzott hitelprogramjaira is.

Ugyanakkor figyelmeztetett arra, hogy "az MNB korábbi nyereségét a sikeres válságkezelés jegybanki költségei, valamint a megugró infláció miatt emelkedő jegybanki kamatok együtt veszteségbe fordítják, ami évi több százmilliárd forinttal is növelheti a költségvetés kiadásait."

Rámutatott arra is, hogy a visszaemelkedő kamatkiadások és a több százmilliárdos jegybanki veszteségtérítés miatt az államnak új bevételi forrást kell találnia, 2019-hez képest akár 1000 milliárdos nagyságrendben.

A jegybankelnök megismételte többször is hangoztatott véleményét, amely szerint az ország 2010 utáni ideje, Trianon óta a legjobb gazdaságtörténeti szakasz, de még jobb is lehetett volna, úgy kisebb költségvetési hiány és alacsonyabb államadósság ráta jellemezné a mostani éveket.

Az MNB által mért versenyképesség a 2020-2021-es hatékony válságkezelés során sem javult, az ország maradt a 18. helyen az EU-27 csoporton belül - írta a jegybankelnök. Szerinte "a versenyképességi fordulatot »elszabotálta« a versenyképességi fordulatért felelős tárca, s ez "bünteti a költségvetésért felelős tárcát"." (mfor.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s