h i r d e t é s

Tél úrfi még egyszer megpróbálkozik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tél úrfi még egyszer megpróbálkozik

2021. március 05. - 05:00

 

Eleinte még cska a felhők jelzik a változást, majd szórványos csapadékra is számítani kell, és erős széllel egyre hidegebb levegő áramlik fölénk. Visszatérnek a reggeli fagyok is!

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, de délutántól már szakadozottabb lehet a felhőzet, kora estétől pedig észak felől határozott felhőzetcsökkenés kezdődik, legkorábban az Észak-Dunántúlon. Főként a nap első felében várható több helyen csapadék, amely délutánra, estére egyre inkább az ország déli és középső részeire korlátozódik. Az eső, zápor mellett elsősorban az Északi-középhegységben havas eső, havazás is előfordulhat. Az északnyugatira forduló szelet nagy területen kísérik élénk, főleg az Észak-Dunántúlon erős, a Bakonyban esetleg viharos lökések.
A legmagasabb nappali hőmérséklet az északi megyékben általában 3 és 8, másutt 8 és 13 fok között várható, az északi tájakon késő délelőttől már hűlni fog a levegő. Késő estére -2, +5 fok közé hűlhet le a levegő.

Milyen idő lesz a hétvégén?

Szombaton sok napsütésre számíthatunk, csapadék nem valószínű. Többfelé élénk lökések kísérhetik az északias szelet. Hajnalban helyenként -5 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, napközben pedig 4-8 fokra van kilátás.

Vasárnap is sok napsütésre, száraz időre számíthatunk. A déli-délnyugati szél többfelé megélénkül. Reggel szinte mindenhol fagyni fog, délután 5-9 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Délelőtt megérkezik a hidegfront, a frontérzékenyek erős panaszokat tapasztalhatnak, gyakori a fejfájás, a vérnyomás ingadozása, a rosszullétek és alvászavarok. Másoknál erős fejfájás, izom- és hasi görcsök léphetnek fel, növekszik az infarktusveszély.

Sok egyéb tünet mellett lehangoltság, krónikus fáradtság is jelentkezhet, az egyéni szervezeti adottságok függvényében.

Az erős szél szintén fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot okozhat, és nagy lesz a megfázásveszély.

Öltözzünk rétegesen és továbbra is erősítsük immunrendszerünket! Fogyasszunk vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket!

idokep.hu / idojaras.hu / met.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s