h i r d e t é s

Tegnap Méhkeréken nagyon szomorú, de végülis várható eredmény született az időközi választáson

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Tegnap Méhkeréken nagyon szomorú, de végülis várható eredmény született az időközi választáson

2022. június 20. - 14:20

"A 30 millió forint EU-s támogatást elcsaló, ezért jogerősen elítélt fideszes polgármestert 67 százalékos eredménnyel választott újra a falu úgy, hogy közben volt egy rátermett, tisztességes, független ellenjelölt is." - írja Hadházy Ákos a Facebookon

Forrás: Hadházy Ákos Facebook oldala

"Nagy hiba lenne ezt elintézni annyival, hogy "a sötét vidéknek ez kell", vagy olyan hibás következtetéseket levonni, hogy "az embereket nem érdekli a korrupció". Engedjenek meg néhány megjegyzést, részben annak alapján, amiről a helybéliekkel beszélgettem (és bocsássanak meg, ha a néhány megjegyzésből hosszú elemzés lesz).

  • Természetesen RÉSZBEN majdnem mindenki tisztában volt azzal a faluban, hogy mi történt. Azok, akik ennek ellenére a csalóra szavaztak, legtöbben azzal magyarázták, hogy 1. NEM MAGÁNAK LOPOTT (bár azt senki nem mondta, hogy szerinte akkor kinek) 2. azért fejlődött is a falu.
  • Az első érvük ("nem magának lopott") részben igaz is lehet. A kamu "bűnmegelőzési programból" helybeliek, még tanárok is kaphattak pénzt - többségük a nyomozás után vissza is fizette a valódi munka nélkül kapott juttatásokat. (kb. 14 millió forint sorsa azonban teljes homály, feltételezhetően az maradt a polgármesternél). Ez egyáltalán nem méhkeréki sajátosság, rengeteg elcsalt EU-s projektnél jellemző, hogy az ellopott pénz mellett a polgármesternek engedelmeskedő, hozzá kötődő embereknek is jutnak morzsák. És természetesen önmagában a második érv is igaz, jól is néznénk ki, ha az összes pénzt ellopnák, a polgármesterek egyedül ezeket az EU-s pénzekből finanszírozott fejlesztéseket tudják fejlődésként felmutatni.
  • A méhkeréki példa IS megmutatja, hogyan tartja fent a Fidesz rendszerét a szabadon ellopható EU-s pénz: ebből fizetik a hozzájuk hű embereket és ebből tudnak felmutatni bizonyos fejlődést. Ezekhez a pénzekhez viszont csak akkor jut egy polgármester, ha a falu "jól szavaz". Az eset tűpontos példája a középkori hűbéri rendszerre hasonlító függőségi viszonyoknak.
  • Megjegyzendő, hogy a csaló azért lehet újra polgármester, mert az ügyész "elfelejtette" kérni a közügyektől eltiltást (és 30 millió forint ellopásáért csak fefüggesztettet kért). Az ügyész még akkor is megvédte a csaló fideszest, amikor a napnál világosabb tények miatt szép lassan kénytelen volt végigvezetni a nyomozást. Ezért - és az előbbiek miatt - is alapvetően fontos lenne, hogy az EU addig ne finanszírozza ezt a piszkos rendszert, amíg nem csatlakozunk az Európai Ügyészséghez.
  • A legnagyobb butaság lenne az eredményből azt a következtetést levonni, hogy akkor az "ellenzék ne foglalkozzon a korrupcióval, mert az áprilisi választás is és Méhkerék is megmutatta, hogy nem érdekli az embereket". Egyrészt nem azért kell beszélni a korrupcióról, hogy ezzel népszerűek legyünk, hanem mert ez valóban a rendszer alapproblémája. Másrészt ezek a példák is mutatják, hogy még nem beszéltünk róla eleget, ha sokan vannak, akik szerint ez nem baj. Harmadrészt - és ez a legfontosabb - Méhkerék esete is tipikus példa a propaganda eredményes működésére, hiszen ez a propaganda alkalmas csak arra, hogy a "nem baj, hogy lopnak, más is lop, de legalább ők megvédenek" típusú fasiszta üzeneteket eredményesen sulykolja (és igen: semmi nem akadályozza az ellenzéket, hogy a korrupción kívül másról is beszéljen, csak a propagandagépezet megakadályozza, hogy az emberek többségéhez eljusson ez a beszéd).
  • A méhkeréki eredmény nem tesz mást, csak az arcunkba kiabálja azokat a megoldási lehetőségeket, amik nélkül soha nem lesz vége ennek a rendszernek: 1) minden faluban és kisvárosban meg kell találni azt a néhány embert, aki bátran, aktívan és hitelesen vállalja, hogy ő az ellenzéket képviseli helyben. Nem csak a választáskor, hanem választások között is. 2) Ha az EU-továbbra is küldené a szabadon ellopható pénzeket, az továbbra is hatalmas támasza lenne az Orbán-rendszernek. Csak reménykedhetünk benne, hogy a magyarok 680 ezer aláírása után végre az az EU is nyomást gyakorol a kormányra a csatlakozásért az Európai Ügyészséghez. 3) Amíg tömegek nyomásgyakorlásával nem érjük el a propagandagépezet leállítását, alig-alig elképzelhető változás!
  • Keressük a pozitívumot is: ezentúl teljesen legálisan és objektíven lehet kiröhögni Orbánt, amikor zéró toleranciáról beszél a korrupcióval szemben. Tát Margit ugyanis hivatalosan is Fidesz-jelölt volt, annak ellenére, hogy jogerősen elítélték őt lopás miatt.
  • Magyarországon sokan természetesnek veszik, hogy az urak elteszik, amit lehet – Mikszáth óta nagy irodalma van ennek, az elmúlt 12 évben pedig még a propaganda is rásegített. Amit mi korrupciónak hívunk, a rendszer lényege: a mindenféle közpénzeket, támogatásokat és vagyonokat politikai lojalitás alapján szétosztani, vagyis ebből fizetni a rendszer kiszolgálóit. Mi azért hívjuk ezt korrupciónak, mert ezeket a pénzeket nem erre szánták, hanem arra, hogy a magyar emberek sokasága jobban éljen a segítségükkel. Ők viszont nem így tekintenek erre, és az, hogy a forrásokat mindenféle kamu pályázatokon kell megszerezni, csak egy zavaró tényező – ahogy Tát Margit elítélése is csak egy véletlen baleset, egy kis zavar a rendszerben.
  • Ha valamin változtatni kell, akkor az az, hogy meg kell értetni az emberekkel: az az uniós támogatás, amit éppen okosban lepapíroznak, az az ő pénzük! A Fidesz csatlósai nem a megfoghatatlan és távoli államot lopják meg, hanem őket! Azért rossz az út, azért késik a vonat, azért nincs orvos a rendelőben, mert ezeket a pénzeket a Fidesz rendszere magára kötötte, vagyis hát ellopta."

(Hadházy Ákos)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s