h i r d e t é s

Téged is megfigyeltek a Pegasussal? Most könnyen ellenőrizheted!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Téged is megfigyeltek a Pegasussal? Most könnyen ellenőrizheted!

2021. augusztus 07. - 07:12

Eddig is lehetett ellenőrizni, hogy kémkedtek-e utánunk a Pegasus kémszoftverrel, de szükség volt némi informatikai tudásra is hozzá. Mostantól viszont pár kattintás után bárki ellenőrizhetni, hogy kíváncsiskodtak-e utána.

A kép illusztráció! - Forrás: The Guardian

Néhány hete robbant a hír, hogy az NSO Group által fejlesztett kémszoftverrel több újságírót, ügyvédet, cégvezetőt és ellenzéki politikust is megfigyeltek. A Pegasus névre keresztelt szoftverhez elvileg nem juthat hozzá akárki, az NSO nyilatkozata szerint csak kormányok és bűnüldöző szervek kaphatnak hozzáférést, persze megfigyelt személyenként szép kis summáért cserébe. Az Amnesty International és a Forbidden Stories által közzétett adatok szerint több mint 50.000 telefonszámmal kapcsolatban merül fel a gyanú, hogy tulajdonosaikat megfigyelhették a Pegasussal. Az izralei cég kémszoftvere a hívások lehallgatása mellett olyan információkat is be tud szerezni a célszemély telefonjáról, amihez még magának a tulajdonosnak sincs hozzáférése. Legyen szó Androidos mobilról vagy iPhone-ról senki nincs biztonságában, mivel a Pegasus olyan hibákat kihasználva jut be a készülékbe, amiről még maguk a mobilgyártók sem tudnak.

Néhány hete az Amnesty International közzétett egy MVT nevű kis programot, aminek használatával meg lehetett állapítani, hogy valaki “érdeklődött-e” utánunk, de a szoftver használatához szükség van némi informatikai tudásra.

Az iMazing nevű adatmenő alkalmazás fejlesztői hozzáadtak egy új funkciót a programjukhoz, amivel kiszűrhető ha a Pegasus a készülékünkön munkálkodott. A szoftver Windows rendszeren és Mac-en is elérhető és a grafikus felhasználói felületén mindenféle informatikai tudás nélkül könnyedén el tud igazodni bárki.

Ha szeretnéd elosztani a kételyeket töltsd le az iMazing-ot a szoftvert gyártó cég hivatalos weboldaláról. A program egyébként egy adatmentő alkalmazás, ami bármikor hasznos lehet. A rossz hír viszont az, hogy egyelőre csak az iOS és iPadOS rendszereket futtató masinákat lehet ellenőrizni vele. (gsmring.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s