fbpx Tartós a növekedés a könyvpiacon | CIVILHETES

h i r d e t é s

Tartós a növekedés a könyvpiacon

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Tartós a növekedés a könyvpiacon

2017. május 17. - 18:10

 

​Az utóbbi néhány évben folyamatos bővülést, azaz forgalomnövekedést tapasztalhatunk a könyvek piacán. Az ismeretterjesztő valamint a gyermek- és ifjúsági könyvek húzzák a piacot, az e-könyvek továbbra sem tudják kiszorítani a hagyományos, nyomtatott könyveket.

Forrás: Régikönyvek.hu / Facebook

Növekvő könyvforgalom

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) adatai alapján évről-évre egyre nagyobb a könyvek eladásából származó forgalom, és ez nemcsak értékben, hanem az eladott példányszámban is megmutatkozik. Míg 2015-ben 45,83 milliárd forintot költöttünk könyvre (ide nem értve a tankönyveket), addig tavaly ez az összeg már egy milliárd forinttal többre rúgott: 46,88 milliárd forintot tett ki.

Ha ágazatonként vizsgáljuk az eladott könyveket, akkor az látszik, hogy az ismeretterjesztő könyvek piacának forgalma a legnagyobb az eladott könyveket tekintve, hiszen azok forgalma közel harmadát tette ki az összes könyv forgalmának. A szépirodalmi témájú könyvek is közel 30%-át teszik ki a piacnak, ebben a kategóriában is forgalomnövekedés volt tapasztalható tavaly az előző évihez képest.

Említésre méltó még a gyermek- és ifjúsági könyvek piacának bővülése, mely 29%-ot jelent az ágazaton belül, igazi húzóágazatnak bizonyult az utóbbi években 13,6 milliárd forintos forgalmával.

Érdekes még összevetni az e-könyvek forgalmát a hagyományos könyvekével. Az e-könyvek forgalma a tavalyi évben csekély mértékben növekedett, ám még így sem ér el 2%-os részesedést a könyvek forgalmából.

Nem nyernek teret az e-könyvek

A fenti adatokból is egyértelműen látható, hogy az e-könyvek a bevezetésükkor elhangzó félelmek ellenére még mindig nem jelentenek túlsúlyt a könyvek forgalmában. Ez azt is jelenti, hogy még mindig jobban szeretünk hagyományos módon, nyomtatott könyvekből olvasni, és ha e-könyvet olvasunk, azt csak elvétve tesszük. Ugyanakkor az is tény, hogy az e-book olvasók helyett előnyben részesítjük az okoseszközeinket (telefon, tablet, stb), és nem vásárolunk külön eszközt erre a célra.

Ha egy könyv elérhető nyomtatott formában is és digitálisan is, akkor a legtöbben a nyomtatott változatot választják, még akkor is, ha használt könyvként vásárolják meg, vagy könyvtárból kölcsönzik ki – áll a regikonyvek.hu oldal közleményében. Ennek is betudható, hogy a használt könyvek piacán is folyamatos bővülés tapasztalható az utóbbi években. Az igazsághoz tartozik az a tény is, hogy nem minden könyvet adnak ki a kiadók e-könyv formátumban, a megjelenéssel egyidőben pedig a legritkább esetben. Így, aki megjelenéskor szeretne egy könyvet elolvasni, nem fog várni az elektronikus kiadványra, még akkor sem, ha szeret e formában olvasni!

A könyvpiac forgalma ugyan évről-évre növekszik, ennek ellenére az eladott példányszámok egyre csökkennek, ami a kiadóknak óriási terhet jelent. Ez és a költségek racionalizálása ugyanakkor a kiadókat arra készteti, hogy megpróbáljanak költségtakarékosabb módon könyvet előállítani, ezért igyekeznek külföldön átállni a könyvek digitális előállítására, mely jelentősen csökkenti a költségeket. Így a digitális formátumból bármelyik digitális nyomdában előállíthatóak a könyvek, kis példányszámban is fajlagosan olcsóbban.


 

h i r d e t é s

Kommentek