h i r d e t é s

Tarolt a Fidesz az időközi választásokon

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Tarolt a Fidesz az időközi választásokon

2022. július 18. - 05:59

Tizenegy településen tartottak vasárnap időközi önkormányzati választást.

Szilváson, Jászboldogházán és Mezőtúron polgármestert, Taktaszadán, Darnózseliben, Somoskőújfaluban és Kondorfán polgármestert és képviselő-testületet, Sajószentpéter, Esztergom, Salgótarján és Szentendre egy-egy választókerületében pedig képviselőt választottak. 

Mezőtúr

Szűcs Dániel, a Fidesz-KDNP jelöltje nyerte a polgármester-választást a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron vasárnap. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a korábbi polgármester, Herczeg Zsolt - aki immár a térség fideszes országgyűlési képviselője - lemondott tisztségéről. Szűcs Dániel a Fidesz-KDNP jelöltje 1249 szavazatot kapott, Fekécs Gáborra (Tegyünk Együtt Közösségünkért Egyesület-TEKE Mezőtúr) 698-an, a függetlenként induló Nagy Istvánra 112-en voksoltak - olvasható a választás.hu-n. A Nemzeti Választási Iroda oldalán szereplő adatok szerint a jelöltekre 2059-en szavaztak érvényesen, érvénytelen 12 szavazat volt.

Jászboldogháza

Két független jelölt közül Koczáné Fehérváry Mária nyerte a polgármester-választást a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászboldogházán vasárnap. Koczáné Fehérváry Máriára 720-an, Fazekas Adrián Józsefre 93-an voksoltak a valasztas.hu adatai szerint.  A Nemzeti Választási Iroda oldalán szereplő adatok szerint a jelöltekre 813-an szavaztak érvényesen, érvénytelen volt 7 szavazat. Az időközi választásra azért volt szükség, mert a korábbi polgármester lemondott tisztségéről.

Szilvás

Hózsa Csaba független jelöltet választották polgármesternek a Baranya megyei Szilváson vasárnap. A Nemzeti Választási Iroda honlapján olvasható információk szerint a győztes 40, míg szintén független vetélytársa, Hózsa Gyula 37 érvényes szavazatot kapott. A Pécstől délre található község 103 választópolgára közül 77 élt a szavazati jogával. Az időközi választára azért volt szükség, mert a korábbi településvezető, a független Schaff József a közelmúltban elhunyt.

Esztergom

Esztergomban Varga Krisztián a Fidesz-KDNP 85,82%-os eredménnyel jutott képviselői helyhez, a megyei jogú várossá minősített Esztergomban a baloldal nem  állított jelöltet. 

Szentendre

Szentendrén Szabados András, a Fidesz-KDNP jelöltje 65,1%-kal nyerte meg körzetét a mai időközi választáson. Szentendrén  a közös jelöltet a választók mindössze 28,82 százaléka támogatta.

Taktaszada

Két független jelölt közül Pásztor Jánosné nyerte a polgármester-választást vasárnap Taktaszadán, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen önkormányzati képviselőket is választottak a képviselő-testület feloszlása miatt. Kozákné Bukszár Anna jegyző az MTI-nek elmondta, hogy Pásztor Jánosné, aki a község alpolgármestere volt, 483 voksot kapott, Filep András korábbi polgármesterre 378-an szavaztak. A hat képviselő-testületi helyért huszonketten indultak, valamennyien független jelöltként. A választási névjegyzékben 1371 taktaszadai szerepelt, közülük 872-en voksoltak.

Darnózseli

A Győr-Moson-Sopron megyei Darnózseli településen Némethné Molnár Andrea független jelölt lett a polgármester a szavazatok 54,79 százalékával. Ott a választópolgárok a képviselő-testület feloszlása miatt választottak új polgármestert és hattagú képviselő-testületet. A polgármesteri tisztségért két független jelölt, a képviselő-választáson pedig tizenkét független jelölt indult. A választói névjegyzékben 1343-an szerepelnek. 

Sajószentpéter

A korábbi képviselő halála miatt új önkormányzati képviselőt választottak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajószentpéteren, az időközi voksoláson. A posztért heten indultak, a legtöbb szavazatot, 89-et Nagyné Szabados Mária Katalin kapta, így a független jelölt lett a városi képviselőtestület új tagja - tette közzé a valasztas.hu vasárnap.

Salgótarján

Salgótarjánban haláleset miatt választottak új önkormányzati képviselőt vasárnap, az időközi választást a független Ludányi József nyerte. Salgótarján megyei jogú városban Ludányi József (független) 251 szavazattal szerzett mandátumot a 7. számú egyéni választókerületben. Szabó Csaba (Fidesz-KDNP) 243, Egyedi Norbert (Mi Hazánk) 59, Nagy Attila Tibor (Munkáspárt-ISZOMM) hét szavazatot kapott, négy voks volt érvénytelen - tájékoztatta az MTI-t Romhányi Katalin jegyző. Az időközi választást Harmos László (Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület) tavaly szeptemberben bekövetkezett halála miatt kellett megtartani.  Salgótarján közgyűlésében 2019-től kilenc képviselője volt a Salgótarján, Szeretem! Egyesület-DK-Jobbik-LMP-Momentum-MSZP-Párbeszéd-Tarjáni Városlakó Egyesület összefogásnak, öt a Fidesz-KDNP-nek.

Kondorfa

Takács Róbertet választották meg polgármesternek a vasárnap megtartott időközi választáson a Vas megyei Kondorfán - közölte az MTI-vel a település jegyzője. Markó László elmondta: 271-en járultak az urnához, 269 szavazat volt érvényes és kettő érvénytelen. A független Takács Róbertre 163-an szavaztak, ellenfele, a szintén független Gaál Ferenc, az előző polgármester 103 szavazatot kapott. Hozzáfűzte: a négy képviselői mandátumért hatan indultak, valamennyien függetlenként vállalták a megmérettetést. Kondorfán azért kellett időközi önkormányzati választást tartani, mert az előző képviselőtestület, amely belső ellentétek miatt nem tudott együtt dolgozni, 2020. október 9-én kimondta feloszlását. (MTI)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky