fbpx Tanuljunk mindennap valami hasznosat, avagy “Összetevők” vagy “Összetétel” lista a termékeken | CIVILHETES

h i r d e t é s

Tanuljunk mindennap valami hasznosat, avagy “Összetevők” vagy “Összetétel” lista a termékeken

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tanuljunk mindennap valami hasznosat, avagy “Összetevők” vagy “Összetétel” lista a termékeken

2016. augusztus 19. - 11:17
0 komment

 

A gyakorlati egészséges táplálkozás eléréséhez nagyon fontos, amit ebben a cikkben meg szeretnék osztani Önnel: ne csak olvassa, hanem tudjuk értelmezni is az „összetevők” listát a termékeken, különben semmit nem érünk vele!

1: Összetevők 2: A legnagyobb mennyiségben megtalálható összetevő 3: E400-E499: Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek 4: Élelmiszer megnevezése, termék valós jellegének ismertetése 5: Tápanyag- összetétel- kj/kcal 6: Termék mennyiségének jelölése 7: Gyártó megnevezése 8: Élelmiszer minőségének megőrzési ideje 9. Előállító üzem egyedi EU azonosítója - Forrás: elelmiszer.hu

Alapvető dolog, hogy minden olyan terméken, amit még nem ismerünk, ellenőrizzük az összetevők listán, hogy miből készült. Sokan így is tesznek, mégsem mindig tudják értelmezni az olvasottakat.A legfontosabb dolog az, hogy a termék összetételének a felsorolási listájában az első helyen álló alkotó, az az illető élelmiszer fő alkotója, tehát ez fordul elő benne a legnagyobb mennyiségben, majd csökkenő sorrendben követi az összes többi.

Nem az lenne a nyilvánvaló, ha a termékeket a fő alkotójuk után nevezzük el?

Így felmerül az a kérdés, hogy egy olcsó narancsízű üdítőitalt gyakran nem is nevezhetnénk narancsitalnak, hanem sokkal inkább „tartósítószer italnak”, „mesterséges színezék italnak”, vagy hasonló – a valósághoz közelebb álló – szörnyűségnek. A legtöbb májkrémet sem nevezhetnénk májkrémnek, inkább „ipari szalonnakrémnek”, „szeparált sertéshúspép krémnek”, vagy hasonló ínyencségnek. Néhány olcsó lapkasajtot nevezhetnénk „lapka-növényi zsírnak”, hiszen sajtot csak elvétve tartalmaz némelyik. Egyes olcsó kakaókat hívhatnánk „víz-tejsavó italnak”. A mogyorókrémek nagy részét cukorkrémnek hívhatnánk, hiszen mogyorót némelyik alig-alig tartalmaz, vagy semennyit sem (csak mesterséges aromát).

Ha mától úgy olvassa az összetevők listát, hogy tisztában van azzal, hogy a felsorolási lista nem csak az adott termék összetételét, de az összetevők mennyiségének legtöbbtől legkevesebb felé haladó irányát is megmondja, könnyen lehet, hogy az áruházi polcon fog hagyni olyan, nem túl egészséges, sőt (!) termékeket, amelyeknek nem szabad az Ön hűtőjében landolni. És ez így lesz rendjén.


 

Kommentek

h i r d e t é s