h i r d e t é s

Tankolási matek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Tankolási matek

2022. május 27. - 06:11

Mostantól, akinek magyar rendszáma van, ne a pénzt figyelje tankolásnál, hanem a litert.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mindenki piaci árakat lát majd tankolás közben, de a magyar rendszámos autóknál csak a fixár szerint kell majd a kasszánál fizetni.

A szinte azonnali hatálybalépésre azért van szükség, hogy a külföldi rendszámú autósok ne tudjanak benzint felhalmozni - mondta egy háttérbeszélgetésen Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője.

portfolio.hu beszámolója szerint a totemoszlopoknál, az útról látható oszlopokon csak a hatósági árat lehet feltüntetni. Viszont, aki belül odaáll az oszlophoz tankolni a kútnál, már a magas árat látja - részletezte Rogán Antal, aki arról is beszélt, hogy hirdetményben kell tájékoztatni a fogyasztót arról, hogy a magyar rendszámmal rendelkező autósoknak a kedvezményes árat kell felszámítani. A tankolás közben más árat fog látni, de a fizetésnél a 480 forintos árra fogják visszaállítani - magyarázta a tárcavezető.

A magyar rendszámú autós rendszámát tudja ellenőrizni a benzinkutas, amennyiben viszont nem, és szükséges, akkor a forgalmi engedély felmutatásával tudja igazolni, hogy az autó magyar bejegyzésű vagy sem.

A Holtankoljak.hu információi szerint péntektől az alábbi átlagárak érvényesek:

95-ös benzin: 661 Ft/liter
Gázolaj: 679 Ft/liter 

De ezek az árak a nem magyar rendszámú autókra vonatkoznak, nekik  a hagyományos benzin és gázolaj kiskereskedelmi ára nem változik, a 480 forintos hatósági árakon tankolhatnak. Feltéve, ha olyan benzinkúton állnak meg, ahol nincs készlethiány a csütörtöki "turistaroham" után.

 

Ha magyar rendszámod van és 20 litert szeretnél tankolni

95-ös benzin: amikor tankolsz lehet, hogy ezt fogod látni: 1 liter 661 forint. 20*661=13220 forint. Fizetni viszont 9600 forintot fogsz a kasszánál.
Gázolaj: amikor tankolsz lehet, hogy ezt fogod látni: 1 liter 679 forint. 20*661=13580 forint. Fizetni viszont 9600 forintot fogsz a kasszánál.
(Eltérhet a matek például egy autópálya- vagy határ melletti benzinkúton, mert ezeknél általán drágábban adják az üzemanyagot.)
Ha rossz matekos vagy, akkor a litert figyeld, ne az árat!


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s