h i r d e t é s

Szükségállapot Csehországban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szükségállapot Csehországban

2021. november 26. - 11:23

A terhes nőket Európa-szerte koronavírus elleni oltásra buzdítják a szakemberek. 

A kép illusztráció! - Forrás: Al Jazeera

Csehországban szükségállapotot hirdetett ki az ügyvezető Babis-kormány, hogy megpróbálja lassítani a koronavírus-járvány terjedését.

Az intézkedés csütörtökön éjfélkor lépett életbe, és 30 napra szól. Az éttermeknek, bároknak és éjszakai kluboknak este 10-kor be kell zárniuk. Tilos alkoholt inni közterületen, és ételt fogyasztani a bevásárlóközpontokban. Az országban november eleje óta gyorsan emelkedik a koronavírus-fertőzések száma.

Pozitív lett a koronavírustesztje a cseh államfőnek is, ezért Milos Zemant csütörtökön este újra a prágai Központi Katonai Kórházba vitték. Zeman csak néhány órával korábban hagyta el a kórházat, ahol másfél hónapig kezelték. Betegsége miatt elmarad Petr Fiala, a Polgári Demokratikus Párt elnökének kinevezése kormányfővé.

Portugáliában is szigorítják a járványügyi intézkedéseket, alig két hónappal azután, hogy enyhítették azokat, jóllehet az emberek 86%-át már beoltották Covid ellen. December 1-től kötelező lesz maszkot viselni zárt térben, és még a beoltottaknak is negatív tesztet kell bemutatniuk, ha meg akarnak látogatni valakit kórházban és idősotthonban.

Európa-szerte aggasztja a szakértőket az, hogy a terhes nők közül kevesen vannak beoltva koronavírus ellen. A tudósok igyekeznek meggyőzni a várandósokat arról, hogy a vakcina nem árt születendő gyermeküknek, ők viszont veszélynek vannak kitéve.

„Ha terhes nők Covid-tünetekkel kerülnek kórházba, az adatok azt mutatják, hogy minden tizediket intenzív osztályon kell ápolni, és minden ötödiknél koraszülés fordul elő. Nagyon fontos felismerni, hogy a csecsemőre komoly hatással lehet, ha túl korán születik – magyarázta Marian Knight, az Oxfordi Egyetem professzora.

Az Európai Gyógyszerügynökség már jóváhagyta, hogy az 5 és 11 év közötti gyerekeket is beolthassák Pfizer-vakcinával. (Euronews)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s