h i r d e t é s

Szondát kért a " vígan heherésző" kormánypárti képviselőkre az esti parlamenti vita közben egy független képviselő

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Szondát kért a " vígan heherésző" kormánypárti képviselőkre az esti parlamenti vita közben egy független képviselő

2020. április 23. - 11:52

 

A parlamentben épp annak a törvényjavaslatnak a vitája zajlott, amely megszüntetné a kulturális szférában dolgozók közalkalmazotti státuszát. - írja a propeller.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bencsik János szerint "felháborító, hogy miközben 19 ezer kulturális közalkalmazott jogfosztásáról tárgyal a parlament, több kormánypárti képviselő vígan röhögcséli és heherészi végig a vita nagy részét".

A javaslatot az ellenzéki felszólalók élesen bírálták, de azt is kifogásolták eleve, hogy miért most, a veszélyhelyzet alatt kell egy ilyen fontos döntést átnyomni úgy, hogy éjjel vitáznak róla, és valódi egyeztetés a szereplőkkel pedig nem előzte meg a törvényjavaslat benyújtását – írja az Index.

Volt azonban egy képviselő, aki mást is kifogásolt ezen az éjszakai parlamenti vitán

- tette hozzá a lap.

A Jobbikból 2020 elején kilépett Bencsik János, jelenleg független országgyűlési képviselő szót kért, és azt mondta:

Ebben azt mondja,

A napirend megtárgyalásakor a téma komolyságára való tekintettel és a parlament méltóságának a megőrzése érdekében van-e lehetőség arra, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy minden képviselőtársunk a teljes belátásának a képességének a teljében van, és van-e arra lehetőség, hogy akár szondáztatás útján, vagy máshogy kiszűrjük az ittas képviselőket. És ezáltal azoknak, akik nincsenek birtokában teljes ítélőképességüknek, azoknak megköszönjük a munkáját, és jó éjszakát kívánjunk. Vagy valamilyen más módon biztosítsuk azt, hogy a további vita az a ház méltóságának megfelelően folyjon.

Az erről szóló videót Bencsik az alábbi hozzáfűzéssel osztotta meg közösségi oldalán:

A kormány 19 ezer kulturális dolgozót fosztana meg a közalkalmazotti jogviszonytól. Könyvtáros, levéltáros, régész, muzeológus és művelődésszervező honfitársaink 2008 óta változatlan bértábla mellett végzik munkájukat példaértékű hivatástudattal.

Egy magát nemzetinek tartó kormánynak büszkének kéne lennie rájuk, és támogatni kéne őket. A gazdasági válság előtt az ő kirúgásuk megkönnyítése érthetetlen és elfogadhatatlan!

A parlamenti vita másnapján, szerdán Bencsik János Szondát a Parlamentbe! címmel adott ki közleményt. Ebben a következőt írja:

Kedd éjszaka, miközben a kulturális dolgozók jogfosztásáról folyt vita az Országgyűlésben, a kormánypárti képviselők a Ház méltóságát sértő módon harsányan mulattak, heherésztek, röhögcséltek. Viselkedésük annyira zavaró volt, hogy a levezető elnöktől kénytelen voltam alkoholszondás vizsgálatot kérni, hogy kiderüljön: kik használják a bezárt kocsmák helyett tivornyázásra az Országházat.

A Parlament is egy munkahely, ahová ráadásul a magyar emberek a képviseletükre választottak meg bennünket. Ezért biztosítani kell azt, hogy csak felelős, döntéshozatalra képes, belátási képességük teljes birtokában lévő képviselők vehessenek részt a szavazásokban és a napirendi pontok tárgyalásában

Mivel erre jelenleg nincs létező gyakorlat, ezért arra kérem a rendbontásra rendkívül érzékeny Kövér László házelnököt, teremtse meg a feltételeit annak, hogy a jövőben ki lehessen zárni az ülésnapról a beszámíthatatlan képviselőket. Az országgyűlési képviselőkre ugyanazon előírások kell, hogy vonatkozzanak, mint a magyar dolgozók millióira

Az Index az ügy kapcsán telefonon kereste meg a közleményt kiadó képviselőt, aki elmondta, főleg egy képviselő volt, aki feltűnően vidám volt, fejeket vágott, hangosan kurjongatott, bekiabálgatott, de nem szeretné megnevezni.

Bencsik, aki szerint

attól függetlenül, hogy hangulatjavító szer hatása alatt álltak, vagy sem, felháborító, hogy miközben 19 ezer kulturális közalkalmazott jogfosztásáról tárgyal a parlament, több kormánypárti képviselő vígan röhögcséli és heherészi végig a vita nagy részét.

propeller.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s