h i r d e t é s

Szlovákiában is bevezethetik az anális antigéntesztet

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szlovákiában is bevezethetik az anális antigéntesztet

2021. január 28. - 15:04

 

A Kínában kifejlesztett újfajta teszt a garatból vett kenet helyett székletből vagy végbéltörletből is képes kimutatni a koronavírus-fertőzést, előnyeit és hátrányait is fontolóra veszik a döntéshozók.

A kép illusztráció! - Forrás: Totál szívás c. francia film

Kínában a tél folyamán újfajta gyorstesztet fejlesztettek ki elsősorban kórházban ápolt koronavírusos betegek részvételével, melynek lényege, hogy nem a légútból, hanem a végbélnyílásból vett minta alapján mutatja ki a fertőzést.

Mielőtt bárki is megijedne, ez nem feltétlenül jelenti azt, amire egyből gondolnánk, ugyanis a teszt székletmintán is alkalmazható, amennyiben azonban az nem áll rendelkezésre, akkor a hagyományos, pálcikás móddal veszik le a mintát.

Szlovákia a környező országok közül talán a legkomolyabb tesztelési kampányt vezeti le, így természetesen előkerült Igor Matovic miniszterelnök és Marek Krajčí egészségügyi miniszter sajtótájékoztatóján is a téma.

Az egészségügyi miniszter elmondta, fontolóra veszik, hogy beszerezzenek az újfajta antigén-tesztből, amely Matovic elmondása alapján a sima PCR-teszteknél két nappal korábban képes kimutatni a fertőzést, írja a Paraméter.

Azonban arra is figyelmeztetett, hogy akár fél évvel a betegség lezajlása után is pozitív tesztet eredményezhet a használata, így fennáll az esetében a fals pozitívok veszélye is.

Kínában egyébként alkalmazzák már ezt a módszert, ahogy azt várni lehetett, nem olyan nagy sikerrel, nem sokan örvendeznek a módszer miatt. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s