h i r d e t é s

Szlovákia kiutasított 35 orosz diplomatát

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam
a- a+

Szlovákia kiutasított 35 orosz diplomatát

2022. március 31. - 08:20

Szlovákia 35 fővel csökkenti Oroszország pozsonyi külképviseletének személyi állományát - jelentette a szlovák közszolgálati hírügynökség (TASR) a külügyminisztérium közlésére hivatkozva szerdán. 

A kép illusztráció! - Forrás: The Moscow Times

A döntést alig több mint héttel azután jelentették be, hogy Pozsony - a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezménnyel összeegyeztethetetlen tevékenységre hivatkozva - kiutasított három orosz diplomatát, amire válaszul hétfőn Moszkva ugyancsak kiutasított három, Szlovákia moszkvai nagykövetségen szolgálatot teljesítő diplomatát.

A TASR jelentése szerint a külügyi tárca szerdán a biztonsági szolgálatok információi alapján kérette be Oroszország pozsonyi nagykövetét, Igor Bratcsikovot, akit - szintén a bécsi egyezménnyel összeegyeztethetetlen tevékenységre hivatkozva - egy diplomáciai jegyzék formájában tájékoztattak a döntésről.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök azt mondta: a diplomaták számát "a rendes diplomáciai agenda" szintjére csökkentették. "Az a 35 diplomata, akiknek hazaküldéséről döntöttünk, tekintettel valós kapcsolatainkra Oroszországgal, nemcsak felesleges volt, de tarthatatlanul nagy biztonsági kockázatot is jelentett" - fogalmazott a kormányfő. (Profitline)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky