h i r d e t é s

Szlávik János szerint néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szlávik János szerint néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni

2021. április 21. - 09:28

 

Az infektológus szerint beltéren egy szuperfertőző akár száz másik embert is meg tud fertőzni. A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa úgy fogalmazott: néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni.

Szlávik János - Forrás: koronavirus.gov.hu

Müller Cecília keddi tájékoztatójában arról beszélt, a koronavírus-járvány harmadik hullámának tetőzése után enyhe csökkenés figyelhető meg. Az országos tiszti főorvos szerint a javuló járványügyi adatokban már az oltások hatása is közrejátszik.

Szlávik János hisz abban, hogy a szennyvízben mért koronavírus koncentrációja jól mutatja a járvány alakulását, ez azonban nem csökken kellő mértékben, ezért óvatos lenne. A Dél-pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa az ATV Start című műsorában aggasztónak nevezte, hogy egy-két városban emelkedik is a szennyvíz-koncentráció.

Az infektológus szerint 3-3,5 millió beoltott már befolyásolja a járvány alakulását, azonban a vírus dinamikája is mutathatja, hogy csökkennek a számok.

Hozzátette: néhány napos kedvező számokra nem lehet alapozni azt, hogy ennyire jól állunk a járványban.

Az óvodák, bölcsődék, kisiskolák kinyitását jó döntésnek tartja. Mint mondta, vannak olyan esetek, hogy a gyerekek a vírusfertőzés után kerülnek súlyos állapotba, de nem ők a fő veszélyeztetettek.

A szabadtéri, például a teraszok nyitását indokoltnak tartja. Azonban a színházak, mozik nyitásával már óvatos lenne, mert beltéren nagyon tud terjedni a vírus. „Beltéren, ha egy szuperterjesztő maszk nélkül van, akár 100 embert is meg tud fertőzni” – mondta.

Ha lesz olyan döntés, hogy védettségi igazolványhoz kötik bizonyos létesítmények látogatását, infektológusként támogatja azt.

Lesz koronavírus elleni gyógyszer

Szlávik szerint a 16 év fölöttieket már lehet oltani 1-2 féle oltóanyaggal, azonban a 12-16 év közöttiek oltása továbbra is vita tárgya. Nem pártolja az utóbbi korosztály oltását, a rizikócsoportba tartozókat viszont igen. Általánosságban nem pártolja a gyerekek oltását. Megjegyezte viszont, hogy ha tudományos eredmények azt mutatják, hogy be kell oltani a gyerekeket, akkor támogatni fogja. Úgy véli, egyelőre felesleges beoltani a gyerekeket. Gyerek nem lehet szuperterjesztő, azonban a 12-14 éves korosztálytól már növekszik a számuk.

Az infektológus nem javasolja, hogy keverjék az oltásokat, de nem okoz problémát, ha ez megtörténik.

Szlávik szerint őszre-télre lesz koronavírusra hatékony gyógyszer. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s