h i r d e t é s

Szíria elnöke visszavárja a menekülteket

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szíria elnöke visszavárja a menekülteket

2016. február 21. - 15:59
0 komment

Több mint 80 ország támogatja valamilyen módon a terrorista csoportokat Szíriában – mondta a közel-keleti ország elnöke, Bassár el-Aszad az El País című spanyol napilapnak adott interjújában.

@Amnesty International (Photo: Mujahid Abu al-Joud)

„Néhányan közvetlen módon pénzzel, logisztikai támogatással, fegyverekkel vagy harcosokkal. Más országok politikai támogatást nyújtanak nekik a különböző nemzetközi fórumokon”

– fogalmazott az elnök az újság honlapján szombaton megjelent interjúban, amelyet abból az alkalomból készített a madridi lap, hogy a jövő hónapban lesz a szíriai polgárháború kezdetének ötödik évfordulója.

A polgárháború egyik következményeként az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellenőrzése alá vonja Szíria és Irak jelentős részét. Az ENSZ adatai szerinta harcok mintegy negyedmillió ember életét követelték,és 5 millióan hagyták el az országot, ezzel a második világháború óta példátlan migrációs válságot okozva.

Bassár el-Aszad szerint a szíriaiak a terroristák elől menekültek el az országból, nem a kormány elől, és joguk van bármikor visszatérni hazájukba. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy nem kell következményekre számítaniuk. „Biztos vagyok abban, hogy a többség vissza akar térni” – fogalmazott.

Kifejtette: az, hogy megálljon a szíriai menekültek áradata, nem egyedül Szírián múlik. Példaként említette, hogy szerinte ehhez Európának fel kell oldania a Szíriára kivetett büntetőintézkedéseket, mert azokkal valójábannem a szíriai kormányt hanem az embereket sújtják.Másrészt Törökországnak fel kell hagynia azzal, hogy terroristákat küldjön Szíriába – részletezte az elnök, hozzátéve, hogy szerinte a török és a katari kormány is elősegítette a konfliktust a közel-keleti országban.

Ilyen a háború

Arra a kérdésre, hogy nem aggódik-e a civil áldozatok miatt, úgy válaszolt: „természetesen szomorúságot érzek minden ártatlan civil áldozata miatt, de ilyen a háború”. A háborúknak mindig a civilek fizetik meg az árát – tette hozzá az elnök, aki szerint nincs bizonyíték arra, hogy az oroszok civil célpontokat támadtak, de „az észak-amerikaiak sok civilt meggyilkoltak” Szíria északi részén.

Bassár el-Aszad szerintSzíriának szüksége van a nemzetközi támogatásra,és kiemelte az orosz és az iráni segítséget, amely nélkül a hadsereg nem érte volna el a jelenlegi haladást Rakka és Aleppo tartományokban.

 

MTI / origo.hu


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky