h i r d e t é s

Szinte bárhol nagy zuhé jöhet, a hétvégén viszont perzselő hőség válthatja

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Szinte bárhol nagy zuhé jöhet, a hétvégén viszont perzselő hőség válthatja

2020. június 11. - 06:14

Csütörtökön délelőtt változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég, többfelé lehet zápor, zivatar. - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Rosta Tibor

Délután a fülledt időben ismét számítani lehet zápor és zivatar kialakulására. Időnként megélénkül a délnyugati szél, zivatarokban pedig átmenetileg viharos széllökések is lehetnek! A legmagasabb hőmérséklet 20, 26 fok között alakul. A hőmérő higanyszála közben lassan, de kitartóan kúszik majd felfelé, és szombat délután helyenként akár már a 30 Celsius-fokos értéket is átlépheti.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön többen a koncentrálási problémák fokozódásra, délután pedig már egyéb más tünetre is panaszkodhatnak. A keringési bántalmak szintén fokozódnak! - írja a meteoklinika.hu.

Csütörtökön nagyon könnyen előfordulhat, hogy enyhébb fejfájást, illetve nagyobb eséllyel koncentrálási panaszokat tapasztalhat. A figyelemzavarokkal összefüggésben, csökken a teljesítőképessége pedig az előző napok hasonló humánmeteorológiai helyzete már így is kifáraszthatta szervezetét.

Csütörtökön légköri front nem érkezik a Kárpát-medence térségébe. A nap első felében sokfelé, délután főként délen a magas páratartalmú, meleg levegő még mindig okozhat kellemetlenségeket, és nem csak abban az esetben, ha légzőszervi megbetegedéssel él.

Sokaknál gyakori lehet a légszomj, a nyomottság-érzés. A fülledtség mellé mérsékelten magas hőmérsékletek is társulnak, fokozódik az izzadás.

Ha műszálas, rosszul szellőző ruhát választ, akkor a bőr nem tud levegőzni, ez pedig akár rosszulléthez, szédüléshez is vezethet. A zivatarok területen az asztmatikus panaszok felerősödésére lehet számítani, az érintetteknek ajánlott ez alatt az idő alatt zárt helyen tartózkodni és lepihenni.

A fülledt időszakokban a szabadtéri intenzív sportolás sem javasolt, gyakori légszomj jelentkezhet, emellett az idősek és a szívbetegek számára az átlagosnál megterhelőbb ez a humánmeteorológiai helyzet. Viharok környezetében ingadozhat a vérnyomása is, amennyiben hajlamos erre, akkor fokozottan kímélje magát!

Az UV-sugárzás értéke térben is időben is ingadozni fog, de ahol hosszabb napos időszakok várhatóak, ott a déli órákban mindenképpen javasolt a védekezés a káros sugarak ellen. A sugárzás mértéke egyes körzetekben meghaladja a nagyon erős fokozatot, használjon legalább 30-as faktorszámú naptejet a leégés elkerülése érdekében!

A pollenterhelés a hétvégi csapadéknak köszönhetően alacsony volt a hét első felében, most azonban a növények pollenszórásának erősödésére kell számítani. A pázsitfűfélék pollenjének koncentrációja magas, a következő napokban pedig további koncentráció-növekedésre kell számítani.

A közlekedésben fokozott figyelem szükséges az elszórt záporok, esetleg zivatarok miatt. A csapadékos területeken nedvessé, csúszóssá válik az útburkolat, jelentősen megnövekszik a féktáv. A balesetek elkerülése érdekében lassabb haladás, nagyobb követési távolság javasolt. A zivatarokat erős, viharos szél is kísérheti, emellett országszerte figyelmetlen sofőrökkel is találkozhat az utakon, így továbbra sem csökken a balesetveszély.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky