h i r d e t é s

Szijjártó Péter megnyitotta Magyarország innsbrucki főkonzulátusát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szijjártó Péter megnyitotta Magyarország innsbrucki főkonzulátusát

2021. június 11. - 15:17

 

A tárcavezető az ünnepélyes megnyitón örömét fejezte ki, "milyen jó, amikor az államközi kapcsolatok, a diplomácia végre visszatér a személyes alapokra".

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a magyar diplomácia jól vizsgázott a világjárvány ideje alatt is, hiszen tízezer, külföldön ragadt magyart vitt haza, beszerezte az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, beruházásokat támogatott és oltóanyagot vásárolt.

Kiemelte: az innsbrucki képviselet a 148. magyar konzulátus a világban. Hangsúlyozta a helyi jelenlét fontosságát, amely segíti az adott területen élő vagy oda utazó magyarokat, illetve hozzájárul a gazdasági kapcsolatok fejlődéséhez.

Szijjártó Péter szólt a magyar szórványban élők rendkívül aktív egyesületeiről is, amelyek kulturális és oktatási tevékenységükkel őrzik a magyar hagyományt, és segítik a magyar identitás megélését és megmaradását.

Továbbá leszögezte: "Innsbruck komoly kereskedelmi csomópont, és a külgazdasági kapcsolatok fejlesztése egyértelmű magyar gazdasági érdek".

"Ausztria a második legjelentősebb kereskedelmi partnere Magyarországnak, és hazánk kereskedelmi forgalma csak e képviselt három tartománnyal - Tirollal, Salzburggal és Vorarlberggel - a másfél milliárd euróhoz közelít évente" - hangsúlyozta.

A miniszter köszönetet mondott a tiroli parlament néppárti elnökasszonyának, Sonja Ledl-Rossman-nak, aki mindvégig rugalmasan és konstruktívan támogatta a főkonzulátus létrehozását, valamint mindazoknak, akik eddig főkonzulátus nélkül is összefogták a magyarokat. A tárcavezető a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét adományozta Szabados Péternek, az innsbrucki Magyar Diákotthon és Kultúrcentrum Egyesület elnökének, aki évtizedekig a tiroli magyar élet és kultúra legfőbb támogatójaként tevékenykedett, valamint Christian Windernek, aki tiszteletbeli konzulként eddig képviselte Magyarországot Tirolban. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s