h i r d e t é s

Szijjártó Péter bejelentette: október 1-től is marad a határzár

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Szijjártó Péter bejelentette: október 1-től is marad a határzár

2020. szeptember 28. - 13:03

 

Marad a határzár, mert a kormány szerint így lehet elvágni a vírus utánpótlását - kivételek persze lesznek.

Határzár - Forrás: MTI

A határainkon a belépésekre vonatkozó korlátozó intézkedések fennmaradnak, tekintettel arra, hogy a vírus utánpótlását el kívánjuk vágni - jelentette ki Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy október 1-től is fennmarad-e a határzár. A külügyminiszter egyértelművé tette: a visegrádi országok polgárai számára továbbra is élnek a könnyítések.

A határainkon a belépésekre vonatkozó korlátozó intézkedések fennmaradnak, tekintettel arra, hogy a vírus utánpótlását el kívánjuk vágni - jelentette ki a lengyel külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter az ATV kérdésére, hogy a koronavírus-járvány miatt marad-e a korlátozás október 1-től a határainkon.

"Láthatjuk, hogy az új napi esetek száma Európa-szerte növekszik. Ez alól sajnos nem képeznek kivételt a térségbeli vagy éppen szomszédos országok sem. Mi úgy ítéljük meg, hogy a határainkon korábban életbe léptetett korlátozó intézkedések feloldása a járványügyi helyzet romlásához vezetne, és ez ellentétes azzal a célunkkal, amely úgy szól, hogy Magyarországnak működnie kell" - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az ATV kérdésére.

"Ezt a feladatot adták nekünk a magyar emberek, akik válaszoltak a nemzeti konzultációban feltett kérdésekre is, tehát mi azt gondoljuk, hogy a magyar emberek életének, egészségének és a gazdaság működőképességének a megvédésével ellentétes lenne, hogyha most enyhítenénk a határátkelési szabályokon" - fogalmazott Szijjártó Péter.

Az ATV kérdésére, hogy a visegrádi országok könnyített beutazását az EU részéről szóvá tették, kifogásolták, a miniszter azt mondta: "a Visegrádi 4-ek bizonyos szempontból kivételt jelentenek, az meg azért természetes, mert a világjárvány eddigi kezelése során mi a legszorosabban a visegrádi országokban működtünk együtt. Tehát a legjobb információkkal arról rendelkezünk - Magyarországon kívül természetesen -, hogy ott milyen a helyzet, mit tesznek, a kormányzati intézkedéseknek pedig mik a hatásai. Így természetes, hogy a visegrádi országokra más, egy kicsivel talán enyhébb szabályozás vonatkozik".

A Lengyelországban, illetve lengyel vezetéssel létrehozandó COVID-koordinációs irodáról munkatársunk kérdésére azt mondta: a legutóbbi V4-es miniszterelnöki találkozón merült fel újból a kezdeményezés, "amiről alapvetően egyetértés volt". Most a lengyel kollégáktól mint a visegrádi csoportot elnöklő országtól várjuk, hogy milyen konkrét elképzelésekkel állnak elő - jelentette ki a miniszter. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s