fbpx Szijjártó Péter: 148 millió maszkra van szerződésünk Kínával, ebből eddig 46,8 millió érkezett meg | CIVILHETES

h i r d e t é s

Szijjártó Péter: 148 millió maszkra van szerződésünk Kínával, ebből eddig 46,8 millió érkezett meg

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Szijjártó Péter: 148 millió maszkra van szerződésünk Kínával, ebből eddig 46,8 millió érkezett meg

2020. április 14. - 16:46

 

Folyamatos az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök behozatala, a Kína és Magyarország közötti légihíd megállás nélkül üzemelt húsvét idején is - mondta a külgazdasági és külügyminiszter soron kívül kért napirend előtti felszólalásában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. április 14-én. MTI/Kovács Tamás

Szijjártó Péter kifejtette, az elmúlt egy hét alatt 26 repülőgép, azokon összesen 13 millió 207 ezer maszk, 6 millió 203 ezer védőruha, továbbá 155 ezer teszt és 101 lélegeztetőgép érkezett.

Kiemelte, Magyarországnak több mint 148 millió 700 ezer maszk beszerzésére van szerződése, amelyből 46 millió 855 ezer érkezett meg; 3 millió 305 ezer tesztre van szerződés, amelyből 352 ezer megérkezett, a 47 millió 754 ezer leszerződött védőfelszerelésből pedig 20 millió 292 ezret vettek át.

Ezen a héten is folyamatosan érkeznek majd a szállító-repülőgépek Budapestre fedélzetükön a védekezéshez szükséges újabb eszközökkel

- jelezte.

Lukács László György (Jobbik) a maszkviselés fontosságát hangsúlyozva azt kérdezte: a miniszter lát-e arra lehetőséget, hogy az állam az ország minden állampolgárának biztosítson maszk. A Jobbik szerint közterületen, nyilvános helyen kötelezővé kellene tenni a maszkviselést - közölte.

Azt kérte, a közmédia "ne terjesszen jellemzően a tudománnyal ellentétes álláspontot", miszerint a tesztelés sűrűsége álhír. Szorgalmazta, hogy a meglévő teszteket használják a bentlakásos szociális intézmények lakóinak szűrésére.

Arató Gergely (DK) szerint mindent elmond a kormány egészségpolitikájáról, hogy már sokadszorra a külügyminiszter és nem az egészségügyért állítólag felelős emberi erőforrások minisztere számol be a koronavírus elleni védekezésről.

Önök csak azzal tudnak dicsekedni, amit külföldön érnek el, illetve hogy mit visznek ki az országból, de azzal nem, mi történik az országban

- közölte.

Szóvá tette, hogy minden nyolcadik fertőzött egészségügyi dolgozó, mert nincs elég maszk.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) is furcsának tartotta, hogy a külügyminiszter számol be az egészségügyi járványról a parlamentben. Azt kérte, hogy előbb az egészségügyi intézmények, majd a magyar állampolgárok kapjanak maszkot és csak utána küldjön az ország segítséget a határon túli magyaroknak, majd azt követően nyújtsanak segítséget más országoknak.

Azt is javasolta, hogy fokozottan figyeljenek arra, hogy biztonságban dolgozzanak a munkavállalók az Audi-gyárban, ahol újraindul a termelés. Azt is kérdezte, hogy a 2000 milliárd forintos uniós támogatásokból mennyit terveznek átcsoportosítani.

Keresztes László Lóránt (LMP) arra kérte a kormányt, hogy a patikákba is jusson a beszerzett védőfelszerelés, az emberek érezzék, hogy a beszerzéseknek van eredménye.

Azt kérdezte: van-e garancia a Kínából érkező eszközök minőségére? Ugyancsak választ várt arra, hogy beszerezhetői-e a szükséges mintegy 8000 lélegeztetőgépet.

Egyetértett azzal, hogy "minden magyar felelős minden magyarért, és döbbenetesnek ítélte, hogy belpolitikai polémia alakult ki a határon túli magyaroknak juttatott felszerelések okán. Kijelentette: mindenkinek nagyobb méltányosságot kellene mutatnia.

Szakács László (MSZP) szerint a húsvéti hétvégén az volt látható, hogy az egészségügyben nem a stabil, erős kéz kormányzott. Bírálta, hogy a szakellátásból kivonják a súlyos, de nem koronavírusos betegeket, és kijelentette azt is: nem tartja helyesnek az intézményvezetők leváltását.

Feltette a kérdést: hol vannak most beszerzett maszkok? Felvetette: amikor megérkeztek az eszközök, a magánegészségügyben beindultak a tesztelések.

Közölte azt is, hogy az ülésre nem a külgazdasági és külügyminisztert várták, hanem Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, aki szerinte csak "csepegteti" az információkat a gazdasági mentőcsomagról.

Nacsa Lőrinc (KDNP) a nap mélypontjának nevezte, hogy a Jobbik azt követelte: ne juttassanak védőfelszerelést a határon túli magyaroknak, hiszen teljes kiviteli tiltást akarnak. Úgy fogalmazott: semmiben sem sikerül megkülönböztetniük magukat a DK-tól.

Ez nem az MSZP-kormány, itt állami beszerzések és állam vagyon nem kerül magáncégek kezébe - válaszolta a szocialista felszólaló felvetésére.

Megköszönte, hogy a határon túli magyaroknak juttattunk eszközöket. Most hogy a határ le van zárva, a nemzetpolitika is nehezített mezőn halad előre

- tette hozzá.

Magyarországra, a magyar államra minden magyar számíthat, bárhol is legyen a világban - jelentette ki, ezért fontosnak ítélte, hogy a későbbiekben akár bővítsék ezeket a szállítmányokat, hogy ezek a közösségek se maradjanak támogatás nélkül.

Kocsis Máté (Fidesz) "a CNN kedvéért" jelezte, hogy élő parlamenti ülést látnak, és nem a miniszter kedvéért hívták azt össze.

Kijelentette: mielőtt bárki "bezzeg Romániát" emlegetne, nézze meg az ottani eszközellátottságot, és azt, hogy a románok első lépésükben az IMF-hez fordultak.
Magán raktárakban nem landolhat az állam által behozott szállítmány - szögezte le, és mindenkit arra kért, ne terjessze ezt.

Megjegyezte azt is: a magyar kormány eddig egyszer sem mondta, hogy forráshiány miatt ne tudná a védekezéshez szükséges beszerzéseket megoldani.

Köszönetet mondott a több ezer külföldön rekedt magyar hazahozataláért is. Kijelentette: ők válsághelyzetben segítséget Magyarországtól kapták. A veszélyhelyzetben a tagállami megoldások kerültek előtérbe Európában az európai közös megoldásokkal szemben - mutatott rá.

(MTI)


 

h i r d e t é s