h i r d e t é s

Szenzációs magyar hegymászósiker Pakisztánban

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Szenzációs magyar hegymászósiker Pakisztánban

2022. július 22. - 12:03

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott négy alpinistája a világon elsőként mászta meg a közel hatezer méter magas Bondit Peaket Pakisztánban

Az expedíció tagjai induláskor: Dr. Ágoston Viktor, Forbauer Attila, Kerekes Bence, Nagy Márton és Dr. Szász László. - Fotó: Dr. Szász László/MNHV

A Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott a közel két éves COVID-19 világjárvány okozta korlátozásokat követően 2022 nyarán a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség támogatásával expedícióra indult Pakisztánba. Céljuk a Karakorum hegység keleti végében, Baltisztánban található Hushe-völgy környékének felfedezése, és lehetőleg komoly szakmai kihívást jelentő mászás teljesítése volt az ott emelkedő 5-7000 méter magas csúcsok között. A környék kevésbé ismert és mászott terület, leírást is alig találni itteni mászásokról. Az alpinizmusban azonban éppen ez a fajta bizonytalanság jelenti az igazi kihívást.

A csapat előbb egy, a Nangma-völgyben emelkedő 5400 méteres havas-sziklás csúcsot mászott meg, majd az alaptáboruk közelében emelkedő sziklagerincen tették próbára mászótudásukat, ahonnan ötezer méterről verte őket vissza egy vihar.


A Bondit Peak a Karakorumban. -Fotó: Nathan Dahlberg

Ezek után egy hosszabb, instabil időjárású időszak következett, melynek során kipuhatolták a lehetőségeket a 7282 méter magas K6 hegycsoportban. Komolyabb mászást az időjárás itt nem tett lehetővé, ezért figyelmüket a közeli Kande falu nyugati oldalán emelkedő csúcsok felé fordították. Itt található a korábban Muntin-csúcsnak nevezett, és mindeddig megmászatlan Bondit/Bondid Peak, amelynek még a pontos magassága sem ismert. Az igencsak impozáns formájú hegyről mindössze annyit tudtunk, hogy közel hatezer méter magas lehet, és hogy a közelmúltban több expedíció (többek között egy új-zélandi-ír és két japán csapat) is megkísérelte a megmászását, mindeddig sikertelenül. Az egyik japán csapat alig egy hónapja vallott kudarcot.

A kedvező időjárási ablakot kihasználva a válogatott tagjai július 17-én felvonultak a hegy lábához, ahol 4250 méteren felállították táborukat. A völgy névadója és legprominensebb csúcsa technikás havas-jeges mászást igényel. Az eddigi próbálkozások körülbelül ugyanazon az útvonalon, a hegy északkeleti oldalában lefutó gleccseren történtek. A magyar csapat is innen próbálkozott először, de a gleccser annyira szétnyílt, hogy a gerinchez közeli kuloárokon kerestek alternatív útvonalat. A mászás nehézségét a felső régiókban függőgleccserré alakuló jégfolyam átmászása jelentette.

Dr. Ágoston Viktor 20-án este jelentette a hazai háttércsapatnak rövid szöveges üzenetben, hogy elérték a csúcsot, és huszonkét órányi mászás után már mindannyian az 5150 méteren lévő sátrukban vannak. A következő napon épségben levonultak a 4250 méteren lévő alaptáborukba.

Dr. Ágoston Viktor, Kerekes Bence, Nagy Márton és Dr. Szász László tehát a világon elsőként jutott fel a pakisztáni Bondit Peak csúcsára, melynek magasságát ők 5984 méternek mérték. Alpin stílusban, magashegyi teherhordók és előre telepített táborok nélkül másztak. Ez a teljesítmény nemzetközi szinten is kiemelkedőnek számít.


A Bondit Peak és mellékcsúcsai a Karakorumban. - Fotó: Nathan Dahlberg

Csúcsfotókat, illetve az útvonalra vonatkozó részletesebb leírást a csapat csak később tud küldeni, amint olyan helyre érnek, ahol bővül a kommunikációs infrastruktúra.  

A fejlett kereskedelmi expedíciós logisztikának, hegyivezetésnek és szolgáltatási hálónak köszönhetően ma már tömegek által elérhető nyolcezer méteres csúcsokkal szemben az ehhez hasonló, alpesi stílusú – a hegyen minden külső támogatást és pótlólagos oxigént mellőző – expedícióknak van igazán elismert szakmai értéke a hegymászás nemzetközi világában. Éppen ezért, a Magyar Nemzeti Hegymászó Válogatott célja, amellett, hogy kiemelkedő értékű mászásokat hajtson végre, a magyarországi mászóközösséget a nemzetközi hegymászó ranglétrán utánpótlásképzéssel magasabb szintre helyezni. Az MNHV Nangma Valley 2022 Expedíció sikeres csúcsmászásával ezt a célt maradéktalanul sikerült elérni.


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky