h i r d e t é s

Szénnel fűthetik zöldpolitikájukat a németek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Szénnel fűthetik zöldpolitikájukat a németek

2022. július 10. - 08:24

A környezetvédelem nagyon fontos, de a válság, az válság

Egyre nagyobb az aggodalom Németországban amiatt, hogy az orosz gázexport csökkenése miatt veszélybe kerülhet a földgázellátás a téli fűtési szezonban. A német kormány alternatív megoldásokra törekszik, és ennek részeként született az a döntés is, hogy bővítik a szénalapú termelést. Az atomerőműveknek azonban nem kegyelmeztek.

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint a leállított és tartalékba helyezett szénerőművek üzemeltetőinek fel készülniük arra, hogy a lehető leghamarabb be tudják indítani a termelést. A Zöldek politikusa elismerte, hogy a szénerőművi áramtermelés felfuttatása környezetvédelmi szempontból keserű fejlemény, de ebben a helyzetben egyszerűen elkerülhetetlen ahhoz, hogy csökkenjen a földgázfogyasztás – fejtette ki a miniszter, aki egyben alkancellár is.

Habeckre hallgatott a német parlament, a Bundestag is, amely a klímavédelmi célkitűzésekről átmenetileg "megfeledkezve" zöld jelzést adott a szénerőművek újbóli bevetéséhez. Az intézkedésnek a képviselők határidőt szabtak, az ugyanis 2024 márciusáig maradhat érvényben.

A parlament az energiabiztonsági törvény reformjáról döntött, és ennek keretében bízta meg a kormányt azzal, hogy reagáljon az orosz gázszállítások várható további csökkenésére, valamint a még magasabb árakra.

A képviselők többsége ugyanakkor elutasította az ellenzéki CDU/CSU módosító indítványát, hogy az atomerőművek működési idejét meghosszabbítsák.

Németországban a korábbi tizenhét közül már csupán három atomerőmű működik, de az év végén ezeket is véglegesen "bezárják".

Az elfogadott "gázpótló" parlamenti határozat szerint az átmeneti időszakban azokra a szénerőművekre támaszkodnak, amelyek jelenleg csak korlátozottan működnek, illetve azokra is, amelyek a teljes leállítás előtt vagy "tartalékállományban" vannak.

A német hatóságok attól tartanak, hogy Oroszország júliusban teljesen leállítja a Németországba irányuló földgázszállítást a két országot összekötő Északi Áramlat-1 vezetéken. Július 11-én kezdődik a vezeték szokásos éves karbantartása. A munkálatok tíz napig tartanak, a vezetéket erre az időre leállítják, és nem lehet tudni, hogy mi történik utána – jelentette ki mind a gazdasági miniszter, mind a német közüzemi hálózati felügyelet vezetője.

Robert Habeck szerint komoly annak veszélye, hogy Oroszország politikai okokból zsarolni kívánja Németországot. (Infostart)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s

Clicky