h i r d e t é s

Szembesítéssel az előítéletek ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szembesítéssel az előítéletek ellen

2017. december 29. - 07:40

 

Egy nemrég megjelent kutatás szerint a szembesítés egy működő módszer lehet arra, hogy a rasszista kijelentésekkel élő emberek változtassanak viselkedésükön. - írja a Ténygyár

  • Csak szembesíteni kell a rasszistákat az előítéleteikkel
  • Még el is szégyellik magukat
  • De lehet-e elég a jó szó a verbális erőszakkal szemben?

A kutatásban kétszáz fehérbőrű amerikai egyetemista vett részt, akiket két csoportra osztva vizsgáltak. Mindegyik csoportnak állításokkal párosított képeket mutattak be, a résztvevőknek pedig erre kellett reflektálniuk. Ilyen volt például egy kép egy afroamerikai férfiról. Az ehhez párosított állítás is provokatív volt: a férfi sok időt tölt bárpultok mögött. A kutatók abban reménykedtek, hogy előbukkan egy tipikus sztereotípia arra vonatkozólag, hogy ez az ember nem lehet más, csak bűnöző. Az előre megjósolt esetek közül véletlenszerűen kiválasztottak párat és a válaszadókat szembesítették tudatalatti rasszista viselkedésükkel: „Nem gondolod, hogy ez egy kicsit sztereotip? Hiszen ehet, hogy ez az ember csaposként dolgozik.”

Egy héttel az első teszt után a kutatók ismét megkérdezték az egyetemisták e csoportját arról, hogy mit gondolnak az adott képről és állításról. Azoknál, akiket az előző körben szembesítettek sztereotip válaszukkal, már sokkal kevéssé voltak megfigyelhetők előítélettel átitatott válaszok. A tanulók másik csoportja hasonló folyamaton ment keresztül, azzal a kivétellel, hogy később őket online megfigyelés alatt tartottak, bizonyos keresőszavakra támaszkodva. Második körben kitöltöttek egy kérdőívet is, amely többek közt azt is mérte, hogy a szembesítettek mennyit gondolkodtak az előző tapasztalataikon, és hogyan érezték magukat a kutatás során.

Az eredmény – hasonlóan az első csoportéhoz- pozitív lett, így a kutatásról elmondható, hogy az elsők között vizsgálja az úgynevezett interperszonális konfrontáció, vagyis az előítéletekkel való szembesítés hatásainak mértékét. Ez azért is nagyon fontos, mert ha megértjük miként csökkenthetők az előítéletek egy jobb, egyenlőbb világban élhetünk, ahol az emberek nem félnek megosztani egymással eltérő világnézeteiket.

 

tenygyar.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s