h i r d e t é s

Székelyföldön megbukott Mészáros Lőrinc barátja

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Székelyföldön megbukott Mészáros Lőrinc barátja

2020. március 09. - 06:34

 

Úgy tűnik, a székelyek egy részének is elege van a választott vezetőik NER-lovagként való viselkedéséből: szombaton Csíkszeredában előválasztást tartott az RMDSZ, és ezen elbukott a funkcióban lévő polgármester, Ráduly Róbert Kálmán. - írja a Magyar Hang

Mészáros Lőrinc és Ráduly Róbert Kálmán - Forrás: magyarhang.org

Ráadásul nem kicsit, nagyon: ellenlábasa, Korodi Attila a szavazatok 74 százalékának elnyerésével vitte a polgármester-választással felérő előválasztást. Döbbenetes volt a részvételi arány: 8447 szavazópolgár tartotta fontosnak a párt előválasztásán való részvételt, miközben négy éve, a rendes voksoláson összesen 11 883 ember ment el szavazni (és ők akkor a szavazatok 72 százalékával támogatták Rádulyt). 

A NER legrosszabb arcát másolják Erdélyben: a magyar közpénzből alaposan kitömött Székelyföld Labdarúgó Akadémia kollégiumának vezetésére épp a polgármester felesége volt a legalkalmasabb, és bár földi halandónak nem lehet kibérelni az akadémiát, a polgármester fiának ott tarthatták a ballagási ünnepségét. 

A nyegle stílusból és a kiskirálykodásból másnak is elege lett: ugyan Ráduly az RMDSZ színeiben nyert négyszer is a polgármester-választáson, most párton belül akadt kihívója Korodi Attila parlamenti képviselő személyében. A csíki RMDSZ előválasztást szervezett, előtte mindkét jelölt komolyan kampányolt és három szemtől szemben való, a párt országos ügyvezető elnökének moderálásával zajló vitát is terveztek – igaz, ebből végül csak egy valósult meg. Korodi végül sokak meglepetésére kiütötte a várost egy éves kényszerszünettel 2004 óta vezető polgármestert. (Ráduly 2015-ben egy évre lemondott egy ellene indult, később alaptalannak bizonyult és megszüntetett büntetőeljárás miatt.)

Az előválasztáson nem kellett párttagnak lenni ahhoz, hogy szavazhasson valaki (csíkszeredai lakcímre természetesen szükség volt), és a nagy arányú részvétel azt sejteti, hogy a város lakosságának 17 százalékát kitevő románok is voksolhattak. Több román nemzetiségű városlakó ugyanis a közösségi oldalon buzdította a részvételre a nemzettársait, miután Ráduly egy interjúban azt mondta, őt az apja arra tanította, hogy ne vegyen el román nőt feleségül. 

– Remélem, ezzel a nyitással új pályára tudjuk állítani a várost – jelentette ki szombat éjféli győzelmi beszédében Korodi Attila, aki nagy valószínűséggel megnyeri a nyáron esedékes igazi polgármester-választást is. Azon elméletileg még Ráduly is elindulhat függetlenként vagy egy másik párt színeiben, de az előválasztás nagy részvételi aránya és egyértelmű eredménye azt vetíti előre, hogy nem sok eséllyel.

A hivatalban lévő polgármester egy Facebookon közzétett videóban elismerte a vereségét, de arról beszélt, hogy az élet megy tovább, és még ő a polgármester.

magyarhang.org


 

Kommentek

h i r d e t é s