fbpx Szégyenben maradt Budapest a régiós versenyben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Szégyenben maradt Budapest a régiós versenyben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szégyenben maradt Budapest a régiós versenyben

2019. július 12. - 08:49

 

A régió egyes városaiban elérhető átlagkeresetek összehasonlításából vesztesként került ki Budapest. - írja a napi.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Máthé Zoltán

A vidéki városok versenyében sem szerepeltek jól a magyar települések.

A szlovákiai Platy.sk internetes portál elemzői szerint a legjobb kereseteket a prágaiak kapják a régiós fővárosok összehasonlításában - vette át a hírt a pozsonyi Új Szó. A cseh fővárosban 1684 euró (534 ezer forint) a bruttó havi átlagbér, míg Pozsonyban 1619 euró (513 ezer forint), Budapesten pedig 1503 euró (476 ezer forint).

A felmérés a vizsgált országokon belüli regionális bérkülönbségekre is felhívta a figyelmet, a fővárosok fizetéseit hasonlítva össze az adott országok második legnépesebb városaival. A legkisebb különbséget Csehországban mérték. Prága és Brünn átlagbére között csupán 221 euró a különbség. Szlovákiában Kassa 339 euróval marad el Pozsonytól, Magyarországon Debrecen 405 euróval Budapesttől.

Az elemzés szerint ez utóbbi azzal is magyarázható, hogy a lakosság szempontjából Magyarországon van a legnagyobb különbség a főváros és a második legnépesebb város között. Míg Debrecennek csupán 202 ezer lakosa van, Budapestnek 1,76 millió. Pozsony (425 ezer) és Kassa (240 ezer), valamint Prága (1,28 millió) és Brünn (378 ezer) között kisebb a különbség.

napi.hu


 

h i r d e t é s