h i r d e t é s

Szégyen, ami Faludy György hagyatékával történik

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Szégyen, ami Faludy György hagyatékával történik

2015. október 12. - 09:59
0 komment

 

Faludy György özvegye, Fanny, árverésre bocsájtja a költő értékes hagyatékát, köztük személyes tárgyait, kitüntetéseit, kiadatlan kéziratait, és még dedikált férfimagazinját is.

Fotó: 24.hu

A kiárusítást kényszer szülte: Fanni nem tudta létrehozni a férje emlékszobáját, így helyhiány miatt kell az értékes hagyatékon túladnia - írja a 24.

“Különösen szomorú döntés kellett hoznom Gyurka halála után tíz évvel. A férjem még életében gyűjteményének több ezer értékes kötetét a Széchenyi könyvtárnak ajándékozta. Sok értékes darabot, személyes tárgyait azonban rám hagyta. A Pintér Galériában kalapács alá kerül mintegy 100 darab, ezért a Faludy-hagyatéknak ezen tételeit katalogizáltam, leírtam a történetüket. Ezt az aukciót óriási lehetőségnek tartom, hiszen Gyurka tisztelői otthonukban tudhatnak egy aprócska ‘darabot belőle’. (…) Gyurka sok személyes tárgya, többek között a bögréje, a bőr nyaklánca ötezer forintos kikiáltási árról indul. Bútorok, festmények, különleges, ki nem adott kéziratok, Faludy ruhái, a nagy botrányt kavaró meztelen fotós dedikált férfimagazin mellett a költő Kossuth-díja és a többi kitüntetése is kalapács alá kerül, igaz, ezek kikiáltási ára is borsosabb már: egy- és másfél millió forintról indul értük a licit” – mondta a Blikknek Faludy Fanny.

Szégyen, ami Faludy hagyatékával történik

Ahogyan korábban megírtuk, a költő özvegye Faludy emlékmúzeumot szeretett volna létrehozni, ám a hely sosem nyithatott meg. A felbecsülhetetlen hagyatékot rejtő ferencvárosi romos ingatlan felújítására 12 milliót költött a Faludy Alapítvány. A havi bérleti díjból és a rezsiköltségből 9,5 millió forint adóssága halmozódott fel, az özvegy tönkrement anyagilag. Bár korábban azt ígérték, az önkormányzat elengedi a tartozást, májusban megkapta a felszólítást, hogy hagyja el a helyiséget. Fanny akkor szégyennek nevezte, ami a Faludy hagyatékával történik.

 

24.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s