h i r d e t é s

Százmilliókkal terheli meg a költségvetést a Fudan Egyetem

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Százmilliókkal terheli meg a költségvetést a Fudan Egyetem

2021. május 06. - 07:27

 

Már a 2021-es költségvetésben el kell különíteni 400 millió forintot a Fudan Egyetemre. - írja az Index

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Nem vesztegeti az időt a kormány a Fudan Egyetem létrehozásával kapcsolatban: nagyjából egy héttel azt követően, hogy a kormány aláírta az intézmény létesítését célzó stratégiai megállapodást, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban már elő is írták, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter AZONNAL TEREMTSEN ELŐ 400 MILLIÓ FORINTOT A 2021-ES KÖLTSÉGVETÉSBEN az egyetem létesítéséért felelős, újonnan létrehozandó, teljes mértékben állami tulajdonú, zárt körű részvénytársaság számára.

Ugyanakkor a parlament által jelenleg is tárgyalt költségvetésitörvény-módosításban, amellyel a kormány a 2021-es büdzsét szeretné a valósághoz igazítani, még nyoma sem volt annak, hogy mekkora összeget igényel a Budapest Diákváros projekt, de főleg az annak részeként kezelt Fudan Egyetem létrehozása. Arról, hogy a Pénzügyminisztérium hogyan és milyen egyéb előirányzatok terhére rótt elvonással teremtené elő a szükséges összeget, kérdeztük a tárcát is, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Az említett kormányhatározatból egyébként az is kiderül, hogy a Budapest Diákváros megvalósításáért, valamint a Fudan Egyetem részvételével alapítandó magyarországi felsőoktatási intézmény működési környezete kialakításáért felelős kormánybiztost bízzák meg a projekt felügyeletével. A közelmúltban maga Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt arról az Indexnek, hogy ebbéli kormánybiztosi minőségében milyen feladatai és tervei vannak a kínai egyetemet illetően. 

A friss kormányhatározat előírja a miniszter számára, hogy azonnal intézkedjen „a Budapest Diákváros projekt felelősének személyében történt személyi változáshoz igazodó jogutódlás jogszabályi feltételeinek megteremtése érdekében”. Erre vélhetően azért van szükség, mert az új társaság vezetője nem a kormánybiztosi pozícióval megbízott miniszter lesz.

A határozat kitér arra is, hogy a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos, azaz Fürjes Balázs Palkovics László bevonásával gondoskodjon a Budapest Diákváros projekthez kapcsolódó jogok és kötelezettségek, valamint a jelenleg elérhető tárgyi, személyi és pénzügyi feltételek átadásáról. A Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark, az új Csepeli Közpark, a Dunai Evezősközpont fejlesztését, valamint az ezekhez kapcsolódó városfejlesztési feladatokat, így az új Duna-híd, a kapcsolódó Fehérvári–Gyömrői út közti közlekedési projekteket, továbbá a H6 és H7 HÉV-vonalak fejlesztését nem érinti a változás. Ezeket továbbra is Fürjes Balázs és Gulyás Gergely felügyeli. 

A kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy Palkovics László és Máger Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter feladata lesz megalapítani 5 milló forintos jegyzett tőkével és mintegy 395 millió forintos tőketartalékkal a Budapest Diákváros projekt előkészítéséért és megvalósításáért felelős állami vállalatot, amint a pénzügyminiszter biztosítja az ehhez szükséges forrást.

A VÁLLALAT FELETT A TULAJDONOSI JOGOKAT AZ INNOVÁCIÓS MINISZTER GYAKOROLHATJA MAJD. 

Az új cég dolgát azzal is megkönnyíti az állam, hogy mentesíti az állami magasépítési beruházásokra vonatkozó kormányzati döntés-előkészítési eljárásrend szabályai alól. 

Ugyancsak fontos a határozat azon pontja is, amely leszögezi, hogy a kormány is egyetért azzal, hogy a Déli Városkapu Fejlesztési Program, a Budapesti Diákváros és a Fudan Hungary Egyetem létesítéséhez szükséges fejlesztési területeket kizárólag állami tulajdonú területeken jelöljék ki. (Index)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s