fbpx Szabadlábra helyezték Liviu Dragnea volt román szociáldemokrata pártelnököt | CIVILHETES

h i r d e t é s

Szabadlábra helyezték Liviu Dragnea volt román szociáldemokrata pártelnököt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Szabadlábra helyezték Liviu Dragnea volt román szociáldemokrata pártelnököt

2021. július 15. - 16:21

 

Jogerősen jóváhagyta a korrupcióért 2019 májusában bebörtönzött Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnöke feltételes szabadlábra helyezését csütörtökön a Giurgiu megyei törvényszék, így Dragnea néhány órával később elhagyta a börtönt.

Liviu Dragnea, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnöke - Forrás: Adevarul

Az akkor még kormányon lévő PSD-t erős kézzel vezető és a bukaresti kormányt háttérből irányító politikust hivatali visszaélésre történő felbujtásért halmazati büntetésként három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság, mivel már volt egy korrupcióért kiszabott felfüggesztett börtönbüntetése. A pártelnököt azért marasztalták el, mert 2006 és 2013 között, amikor a Teleorman megyei tanács, illetve a PSD megyei elnöke volt, az ő utasítására fizettek a megyei tanács költségvetéséből két olyan alkalmazottat, akik nem a gyermekvédelmi igazgatóságnál, hanem valójában a PSD megyei szervezeténél dolgoztak.

Dragnea a Bukarest határában található rahovai börtönben töltötte büntetését. Az eltelt több mint két év alatt ügyvédei több perújítási, illetve felülvizsgálati kérelemmel próbálták meg elérni védencük szabadlábra bocsátását, de a legfelsőbb bíróság minden jogorvoslati kérelmüket elutasította. Idén tavasszal már a feltételes szabadlábra helyezéssel próbálkozott. Ezt a jó magaviseletű, bűnbánatot tanúsító elítéltek elvileg büntetésük kétharmadának letöltése után kérhetik, a letöltött időből pedig levonhatók azok a napok, amelyeket munkavégzéssel érdemelt ki.

Ügye több, számára kedvezőtlen végzés után került a fővárostól délre található Giurgiu megye törvényszékére, miután Dragnea a fővárosi bíróságok elfogultságára hivatkozva elérte a per áthelyezését. A Giurgiu megyei törvényszék felülbírálta a bukaresti kerületi bíróság alapfokú döntését, amely arra hivatkozva utasította vissza a feltételes szabadlábra helyezést, hogy az elítélt nem ismeri el bűnösségét, és koncepciós politikai per áldozatának tartja magát.

Dragnea csütörtöki szabadulása nem jelenti azt, hogy azonnal visszatérhet a politikai életbe. Egyrészt a legfelsőbb bíróság három évre eltiltotta azoknak a tisztségeknek (pártelnök, megyei önkormányzati elnök) a betöltésétől, amelyeket a bűncselekmény idején viselt. Másfelől volt pártja is igyekszik elhatárolódni tőle és a nevével fémjelzett korszaktól: volt bizalmasait vakvágányra tolták, legtöbbjüknek - köztük Viorica Dancila volt miniszterelnöknek - már nem jutott befutó hely a parlamenti választásokon.

A PSD egykori vezetőjének a peres ügyei sem értek véget: májusban újabb ügyben emelt ellene vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA), amely azzal gyanúsítja: 2017 januárjában befolyásával üzérkedve érte el, hogy részt vehetett egy washingtoni ünnepi vacsorán, amelyet Donald Trump amerikai elnök beiktatása alkalmából rendeztek. Dragnea neve szerepel egy négy éve bűnvádi vizsgálat tárgyát képező úgynevezett TelDrum-aktában is, mivel azzal gyanúsítják, hogy 2001-ben Teleorman megye önkormányzati elnökeként bűnszövetkezetet hozott létre, amely magántulajdonba játszotta át a TelDrum önkormányzati közútépítő és karbantartó vállalatot, majd az annak törvénytelenül juttatott román és uniós közpénzek egy részét elsikkasztotta, vagy pártja finanszírozására fordította.

Dragnea csütörtökön délután lépett ki a börtön kapuján, ahol tucatnyi hangosan ünneplő híve és újságírók hada várta. Az egymást taposó riporterek és operatőrök közelharca közepette kínszenvedésként és megaláztatásként jellemezte a rács mögött töltött időszakot, ugyanakkor megismételte, hogy sosem ismerte el bűnösségét. Úgy értékelte, hogy bebörtönzésekor az ország virágzott, az emberek jól kerestek, "létezett jövő", ma viszont Románia egy "kegyetlen diktatúra, amelyben súlyosan sérül a szólásszabadság, a jövőt pedig elzálogosították".

Dragnea szerint nincs ellenzék, távozása után a PSD egy "gyáva emberekből álló operettpárt" maradt, amely szerinte a titkosszolgálat zsebében van. Újságírói kérdésre válaszolva nem zárta ki, hogy visszatér a politikába, "ha lesz kivel és kiért". Dragneának rendszeresen kell jelentkeznie a rendőrségen, és 2024 nyárig nem vállalhat közéleti szerepet. (MTI)


 

Kommentek

h i r d e t é s