h i r d e t é s

Suttyomban jöhet a polgárháború Ukrajnában, ha az USA kiszúr az orosz bankokkal

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Suttyomban jöhet a polgárháború Ukrajnában, ha az USA kiszúr az orosz bankokkal

2022. január 21. - 05:39

 

Így kommentálta a Kreml szóvivője Joe Biden fenyegetését egy esetleges ukrajnai orosz invázióra.

Dmitrij Peszkov szóvivő és Vlagyimir Putyin orosz elnök - Fotó: Maxim Shemetov

Az ukrajnai polgárháború kiújulását provokálhatja ki Joe Biden amerikai elnöknek az a kijelentése, hogy az orosz bankokat eltiltják a dollárban végrehajtott tranzakcióktól, ha Oroszország intervenciót hajt végre Ukrajna ellen – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában. Peszkov újságíróknak így kommentálta az amerikai elnök szerdai nyilatkozatát, ami szerinte nem járul hozzá a feszültség csökkentéséhez: "Mindezek a nyilatkozatok hozzájárulhatnak a helyzet destabilizálásához. Teljesen hamis reményeket ébreszthetnek az ukrán vezetés egyes forrófejű képviselőiben, akik suttyomban úgy dönthetnek, hogy újraindítják a polgárháborút országukban, és megpróbálják erőszakkal megoldani a délkeleti országrész problémáit. Tartunk ettől."

Ukrajna–>NATO?

A szerdai Biden-sajtótájékoztatón elhangzott egyéb kijelentésekkel kapcsolatban megjegyezte: az, hogy Ukrajnát a közeljövőben nem veszik fel a NATO-ba, nem jelenti azt, hogy középtávon ne válna a szövetség tagjává. Peszkov feltételes módban ugyan, de pozitívan értékelte az amerikai elnöknek azt a jelzését, hogy Washington kész lenne tárgyalni arról, hogy nem telepít fegyverzeteket Ukrajnába.

Kimondta ugyanakkor, hogy Oroszország számára Ukrajna NATO-tagságának elvetése ugyanolyan elvi kérdés, mint az, hogy ne legyenek hadászati eszközök a területén. Moszkva várja az ezekkel a kérdésekkel kapcsolatos írásos washingtoni állásfoglalást. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök ezután telefonon újra tárgyal majd egymással.

Ömlik a nyugati fegyver Ukrajnába?

Marija Zaharova külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján kifogásolta, hogy a brit légierő gépei már több napja szállítják a fegyvert Ukrajnába. Elmondása szerint legkevesebb hat járattal mintegy 460 tonna fegyverzet érkezett. Zaharova szerint az ukránok városi harcokban használható páncéltörő rendszereket fognak kapni. Mint mondta, nyugati kiképzők ezt a harcmodort oktatják a Lviv megyei Javorivban.

Felsorolásában a külügyi szóvivő kitért arra, hogy Kanada több mint 200 kommandóst küldött Ukrajnába, hivatalosan azzal a céllal, hogy az ország nagykövetségét védjék, és evakuálják állampolgárait. Szerinte az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban 30 Javelin tankelhárító rendszert szállított, a hozzájuk való 180 rakétával, és korábbi bejelentés szerint január folyamán 20 millió dollár értékben szándékozik fegyvert küldeni Ukrajnába. A szóvivő így fogalmazott: "Ukrajnában az ilyen segítségnyújtást úgy tekintik, mint korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására."

A szóvivő arra hívta fel a nyugati államokat, hogy állítsák le „agresszív oroszellenes információs kampányukat”, ne járuljanak hozzá Ukrajna „militarizálásához”, és ne „húzzák be” a NATO-ba az Oroszországgal szomszédos államot. Úgy vélekedett, hogy inkább az ukrajnai válság rendezéséről szóló minszki megállapodások és egyéb nemzetközi kötelezettségei végrehajtására kellene ösztönözniük a „kijevi rezsimet”.

Zaharova elmondta, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Ilham Aliyev azeri elnök kedden telefonon részletesen megvitatta az utóbbi kijevi látogatását. Aliyevet január 14-én fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Baku és Moszkva kapcsolatfelvételét az azeri fél kezdeményezte. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s