h i r d e t é s

Sorra fertőződnek meg a kórházi dolgozók

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sorra fertőződnek meg a kórházi dolgozók

2020. szeptember 30. - 07:45

 

"Valószínűleg egyszer csak lesz egy pillanat, amikor meg kell állnunk. Ez nagyon hamar elkövetkezhet, mert most már a dolgozóink közül is nagyon sokan vannak karanténban" - mondta el Tamás László János, a győri Petz Aladár Kórház igazgatója egy belső használatra készült videóinterjúban, amely a napokban került nyilvánosságra.

A kép illusztráció! - Forrás: koronavirus.gov.hu

A múlt hét végén egyetlen nap alatt a győri kórház 6 orvosát és legalább 10 egészségügyi szakdolgozóját kötelezték karanténra bizonyított koronavírus-fertőzés vagy gyanú miatt. Az igazgató szerint a munkavállalók nem az intézményben kapták el a fertőzést - számolt be róla az RTL Híradó.

Nagyon sok a beteg

A nyilvánosságra került videóban Tamás László János arról is beszélt, hogy a kórház intenzív osztálya csaknem tele van, a koronavírus-osztályon pedig nagyjából 60 százalékos a kihasználtság. Az RTL összefoglalójából az is kiderült, hogy odavezényelt kórházi dolgozókkal hamarosan meg kell nyitni a kiskunhalasi mobilkórházat is, mert egyre több a beteg.

Meddig pótolható a munkaerő?

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) az RTL megkeresésére úgy nyilatkozott, felkészült a rendszer arra, hogy pótolja az időlegesen kiesett egészségügyi szakembereket. Azt azonban most sem sikerült megtudni, hogy jelenleg hány olyan egészségügyi dolgozó van az országban , aki elkapta az új típusú koronavírust.

Elhangzott továbbá, hogy Független Egészségügyi Szakszervezet és a Magyar Orvosok Szakszervezete az próbálja elérni, hogy minden egészségügyi dolgozó 100 százalékos táppénzt kapjon a koronavírus-járvány idején, ha megfertőződik vagy karanténba kerül. A minisztérium ezt azonban csak akkor biztosítaná, ha be tudják bizonyítani, hogy a kórházi dolgozó a munkája elvégzése közben fertőződött meg. Ennek megállapítása azonban nehéz feladat, és egy külön eljárás szükséges hozzá. (hazipatika.com)


 

Kommentek

h i r d e t é s