h i r d e t é s

Sokkal több fertőzöttet találnak az ingyenes budapesti szűrésen, mint tavaly év végén

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sokkal több fertőzöttet találnak az ingyenes budapesti szűrésen, mint tavaly év végén

2021. február 24. - 17:47

A második hullám csúcsán vett hétezer-ötszáz mintának 0,6 százaléka volt pozitív, míg most, a tízezer fős szűrés felénél a kimutatott fertőzések aránya két százalék.

Forrás: obuda.hu

Háromszor annyi koronavírus-fertőzést szűrtek ki a múlt héten újra megkezdett budapesti tömeges tesztelésen, mint decemberben. Tavaly év végén, a második hullám csúcsán vett hétezer-ötszáz mintának 0,6 százaléka volt pozitív, míg most, a tízezer fős szűrés felénél a kimutatott fertőzések aránya két százalék, mondta el az Euronewsnak Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka.

A budapesti szűrés eredménye egybevág az országos fertőzöttségi adatokkal, amelyekből szintén az látszik, hogy folyamatosan emelkedik az esetek száma. A tanácsnok szerint ilyenkor különösen fontos lenne a tömeges szűrés, hiszen az országos adatba csak azok kerülnek, akik már orvoshoz fordultak az állapotukkal.

— Aki itt megjelenik, túlnyomó többségük tünetmentes. Tehát akiket közülük kiszűrünk, ők tünetmentes fertőzők, és ha nem vennének részt egy ilyen tesztelésen, akkor nem tudnák, hogy fertőznek, és a legnagyobb gondosság ellenére, tehát maszkviselés, távolságtartás mellett is lehetnek olyan kontaktjaik, akiket továbbfertőznek - mondta Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka.

Budapesten négy helyszínen végeznek szűrést. A tesztelésre előre regisztrálni kellett. A tízezer hely az első napokban betelt.

— Kíváncsi vagyok, hogy megfertőződtem-e. De már több ilyen tesztet csináltattam, és eddig mindig negatív voltam - mondta egy szűrésre érkezett férfi.

— Félek, hogy egészséges vagyok, de megfertőzök másokat - mondta a tesztelés eredményére váró nő. (Euronews)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s