h i r d e t é s

Sokba kerülhet Orbán keménykedése

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Sokba kerülhet Orbán keménykedése

2017. július 01. - 09:18

 

Orbán nem akarja betartani az uniós tanácsi határozatot akkor sem, ha a luxemburgi bíróság elutasítja az ellene benyújtott magyar keresetet. - írja a gepnarancs.hu.

Forrás: gepnarancs.hu

Komoly következményei lehetnek annak, ha Orbán Viktor valóban nem kívánja betartani a 2015 szeptemberi uniós tanácsi határozatot akkor sem, ha a luxemburgi bíróság elutasítja az ez ellen benyújtott magyar keresetet

– mondta a Népszavának Valki László, miután az Orbán-kormány egyre több prominense, s maga a kormányfő is erről beszélt.

Valki László nemzetközi jogász felidézte:

a magyar kormány még 2015 végén megtámadta az uniós bíróságon a menekültkvótákra vonatkozó döntést, mondván, azt az uniós joggal ellentétesen hozta meg a belügyminiszterek tanácsa.

Ebben az ügyben hamarosan ítéletet hirdetnek.

Eközben június elején az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen, amiért hazánk – más tagállamokkal együtt – nem hajlandó végrehajtani a menekültkvótákra vonatkozó határozatot.

Ez az eljárás azt jelenti, hogy a Bizottságnak vélhetően már van információja arról, mi szerepel a luxemburgi ítéletben: várhatóan el fogják utasítani a magyar kormány keresetét. Ilyen információval rendelkezhet a magyar kormány is, nyilván erre reagált a minap Völner Pál igazságügyi államtitkár, majd pedig maga Orbán is.

Ha egy ilyen bírósági ítélet után továbbra sem kívánják betartani a kvótahatározatot, akkor a már megindított, most első szakaszában járó kötelezettségszegési eljárás végén az uniós bíróság szankciót is kiszabhat Magyarország ellen

– magyarázta Valki. Ez a szankció állhat egyösszegű bírságból vagy olyan napi bírságból, amelyet addig kell fizetnünk, amíg végre nem hajtjuk a közös uniós döntést.

Valki figyelmeztetett ugyanakkor arra is, hogy eközben folyamatban van velünk kapcsolatban egy harmadik, az uniós alapszerződés 7. cikkének alkalmazását megelőző eljárás is.

Ennek első fordulójában a Tanács megállapíthatja: „fennáll az egyértelmű veszélye annak”, hogy Magyarország súlyosan megsérti az uniós normákat.

Ha az uniós bíróság ítéletét valóban nem kívánja betartani a kormány, azt bizony valóban súlyos normasértésként fogják értékelni. Ennek a történetnek a végén Magyarország szavazati jogának megvonása állhat

– foglalta össze Valki László.

Fleck Zoltán jogszociológus azt mondta a lapnak: Orbán Viktor belpolitikai okból, de egyre jobban veszélyezteti az uniós tagságot, aminek súlyos, elsősorban a magyar emberek számára káros és veszélyes következményei lesznek.

gepnarancs.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s