h i r d e t é s

Semjén salátatörvénye eltörölné a Városligetben a változtatási tilalmat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Semjén salátatörvénye eltörölné a Városligetben a változtatási tilalmat

2020. április 02. - 08:57

 

A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által az éjjel benyújtott salátatörvény-tervezet a Városliget átszabásáról szóló törvényt is módosítja. - írja a napi.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ez az a jogszabály, amely elvenné a polgármesterek veszélyhelyzetben gyakorolható döntési jogkörét is, csak a megyei, fővárosi védelmi bizottságok előzetes jóváhagyásával dönthetnek.

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben a kormány rendkívüli intézkedéseket hozhat, ennek fenntartásáról szóló felhatalmazási törvény kedden lépett hatályba, a miniszterelnök-helyettes Semjén Zsolt pedig kedd éjszaka már be is nyújtott a parlament honlapján egy több jogszabályt módosító salátatörvényt.

A törvénytervezet 42. paragrafusa elrendeli a Városliget-törvény módosítását is. E szerint a Liget-projekt kiemelten közhasznú beruházásnak minősül, és mint ilyenre, az adott területre, azaz a Városligetre megtiltja a változtatási tilalom alkalmazását. Ezzel gyakorlatilag minden lehetőséget elvettek az önkormányzatoktól, hogy a nem kívánt beruházásokat megakadályozzák - hívta fel a figyelmet egy civilek által működtetett városligeti Facebook-oldal. (A poszt egyik hozzászólója által közzétett kép szerint a Városligetben ma is dolgoznak, aszfaltoznak.)

A Városligetben és az ott kialakított ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható

- derül ki az éjjel benyújtott törvényjavaslatból.

Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés idén februárban változtatási tilalmat rendelt el a Liget Budapest Projekt által érintett területre, az indoklás szerint azért, hogy a közparkot ne érjék "visszafordíthatatlan változtatások". (Azaz ne folytatódhasson a főváros beleszólása nélkül a Városliget beépítése újabb épületekkel.) A Karácsony Gergely főpolgármester korábban többször nyilatkozta, hogy a főváros nem támogat olyan beruházást, amelynek az építése még nem kezdődött el, így az Új Nemzeti Galéria kivitelezését sem a liget közepén, de más fővárosi helyszínen támogatnák azt.

napi.hu


 

h i r d e t é s