fbpx Selejt gyümölcsből főzetett pálinkát a Lidl | CIVILHETES

h i r d e t é s

Selejt gyümölcsből főzetett pálinkát a Lidl

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Selejt gyümölcsből főzetett pálinkát a Lidl

2018. február 10. - 06:54

 

A NÉBIH többek között a Lidl-nél és az Auchannál is jogsértéseket tapasztalt.

Pálinka - Forrás: wikipedia

A kormany.hu oldalán közzétett jogsértés-lista szerint összesen 4 vállalkozás esetében talált szabálytalanságokat a NÉBIH, mindnél más-más jellegű problémákat tártak fel. A vállalkozások között két országos üzletlánc is megtalálható: a Lidl és az Auchan.

A Lidl esetében a "Vegyesgyümölcs Pálinka (Alk.: 37,5% vol.) megnevezésű, forgalmazza: Lidl Magyarország Bt." termékkel volt komoly gond, ami az összes ilyen néven értékesített termék esetében fennáll függetlenül a kiszereléstől és tételazonosító jelöléstől.

A NÉBIH szerint a Lidl által az üzletekben árult és leselejtezett gyümölcsöt adta át a pálinka előállítójának azzal a szándékkal, hogy azokat a pálinkafőzéshez használják fel.

Az Auchan esetében a "Vinaigre de vin rouge" vörösborecettel volt probléma, ami tételszámtól és kiszereléstől függetlenül minden azonos megnevezésű árucikket érintett. A gond az a termékkel, hogy az Auchan nem tudta biztosítani a termék nyomon-követhetőségét. A hatóság felhívására a helyszínen nem tudták igazolni, hogy az Európai Gazdasági Térség valamely szerződő államának hatáskörrel rendelkező szervezete kiállított volna az áruval kapcsolatban minősítést.

Szintén a nyomon-követhetőséggel volt probléma a Tokaj Spirit Kft. esetében is. A Vegyesgyümölcs Pálinka (Alk.: 37,5% vol.) LOT 8016 azonosítójú lédig vegyes pálinkánál nem tudták hitelt érdemlően igazolni a felhasznált alapanyagok eredetét. Nem rendelkeztek gyártmánylappal és gyümölcs alapanyag nyilvántartással sem.

A negyedik vállalkozás, ahol problémát tárt fel a NÉBIH, a kiskőrösi székhelyű Gábor-Vin Borászati, Mezőgazdasági Kft. volt, esetükben több termék is kifogásolható volt. Pontosabban:

  • a "Borivók Bora" Duna-Tisza közi száraz fehér,
  • a "Borivók Bora" Duna-Tisza közi félédes, fehér,
  • a "Borivók Bora" Duna-Tisza közi félédes vörös

esetében a NÉBIH úgy találta, hogy a hibás illata és íze miatt tilos forgalomba hozni. (mfor.hu)

A Lidl Magyarország kiegészítése

A Lidl Magyarország, mint a NÉBIH Élelmiszerpazarlás Munkacsoportjának aktív tagja, az  általa forgalmazott Vegyesgyümölcs pálinka esetében a selejtes, pontosítva esztétikai hibás, gyümölcsökből történő pálinka főzetése a vállalat élelmiszer pazarlás csökkentésére irányuló odafigyelésének részeként került megvalósításra. Az áruházakban egy, a gyümölcsökre és zöldségekre kidolgozott, azok minőségének ellenőrzését érintő, két óránkénti átválogatási rendszer működik, melynek célja, hogy a vásárlók kizárólag tökéletes esztétikai állapotban lévő gyümölcsöket találjanak a polcokon. Az itt kiválogatott, esztétikai hibás gyümölcsök hulladékká váltak, amely elkerülésére a vállalt a magyar gyümölcsökből partnerével pálinkát főzet. A termék csomagolásán egyértelműen fel van tűntetve, hogy újrahasznosított gyümölcs is kerül az alapanyagba, azaz egy recycling pálinka, mellyel a vásárlók tájékoztatása megtörténik.
A NÉBIH ellenőrzés során feltárt nyomonkövethetőségi pontatlanság okán került a termék visszahívásra a polcokról.


 

Kommentek

h i r d e t é s