fbpx Schmidt Mária elkezdte a "gyurcsányozást" "márki-zayozásra" cserélni | CIVILHETES

h i r d e t é s

Schmidt Mária elkezdte a "gyurcsányozást" "márki-zayozásra" cserélni

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Schmidt Mária elkezdte a "gyurcsányozást" "márki-zayozásra" cserélni

2021. október 17. - 10:43

 

A Terror Háza főigazgatója szerint Márki-Zay Péter külsősként meghekkelte a hat párt megállapodását az előválasztás kapcsán. Tette ezt úgy, hogy nem vett részt ebben a megállapodásban és nem finanszírozója az előválasztásnak - mondta Schmidt Mária a Harcosok Klubja vendégeként.

Schmidt Mária - Forrás: Népszava

"Meg vagyok döbbenve az ellenzéken, érthetetlenül állok az előtt, ami most történik. Azt látom, hogy az ellenzék egyrészt az alkotmányos rend felszámolására törekszik, és legújabban az előválasztás utolsó hetében a parlamentáris demokrácia felszámolására" - mondta Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója a Spirit Fm Harcosok Klubja műsorában.

Szerinte a parlamentáris demokráciának az a lényege, hogy a legitimitás a választópolgárok kezében van, pártokra, listákra szavazna, meg egyéni jelöltekre, ez alapján alakulnak a parlamenti mandátumok. Ezt követően az ország minden tisztségviselőjét -köztársasági elnököt, miniszterelnököt, legfőbb ügyészt - a parlament választja meg.

Az a kijelentés, hogy a megválasztása után valaki másnap leváltja a legfőbb ügyészt, a parlamentáris demokrácia elleni támadás, hiszen csak az országgyűlés választja - magyarázta Schmidt.

"Nem értem, ami történik. Az én olvasatomban ez arról szólt, hogy hat párt megállapodott egy közös programban, felosztották a választókerületeket, és a közös miniszterelnök-jelölt személyét majd kiválasztják előválasztáson, Az, hogy ez a hat párt hagyta magát meghekkelni egy olyan külső ember által, aki egyébként ebben a megállapodásban nem vett részt, nem finanszírozója ennek az egész előválasztásnak, értelmezhetetlen számomra. Amikor Karácsony Gergely úgy dönt, hogy lemond, és nem Dobrev Klárának, a másik állva maradt jelöltnek a javára teszi, aki a hat párton belül a konkurense volt, hanem ennek a külső meghekkelő embernek a javára, ezt nem tudom értelmezni" - mondta a Terror Háza főigazgatója.

Szerinte ha valaki úgy készül miniszterelnöknek, hogy nincs mögötte parlamenti többség, az csak diktátor tud lenni. „Az a játékszabály, hogy van egy pártom, és ezzel elindulok a választáson. Ez a parlamentáris demokrácia.”

“Orbán Viktor nem azért tudja végigvinni az akaratát, mert miniszterelnök, hanem azért, mert stabil parlamenti többsége mögötte” - hangsúlyozta.

Szerinte ha „Dobrev Klára nyeri az előválasztást, akkor is helyzet lesz, ha Márki-Zay, akkor is az ellenzéki térfélen”. És ezt a helyzetet “nagyon nagy mértékben Karácsony Gergely idézte elő. Az a Karácsony Gergely, aki bemutatta ezt az ámokfutást az elmúlt hetekben, az elmúlt két év politikusi teljesítményéről nem is beszélve”.

“A parlamentáris demokrácia meggyengítésének szándékáért a felelősséget Karácsony Gergely nyakába teszem” - mondta Schmidt Mária.

Annak kapcsán, hogy a Fidesz kommunikáció nem fürdött-e be Gyurcsány Show-val, Schmidt úgy reagált, hogy a kommunikáció eddig működött, hiszen ellenzéki oldalon a DK a legerősebb párt. Legyen a kormány kommunikációért felelős munkatársainak a dolga azon aggódni, hogy működni fog-e ez a jövőben - jegyezte meg.

“Gondoljunk bele az emberi oldalába, valaki beleteszi a szívét-lelkét a DK kampányába, rengeteget dolgozik benne. Hogy fog ő amellett kampányolni ezt követően, aki végig gyalázta őket? Mit fognak csinálni azok, aki Karácsonyban hittek?” - tette fel a kérdést annak kapcsán, hogy az előválasztást rossz politikai terméknek tartja.

Márki-Zay Péterrel kapcsolatban azt mondta, hogy számára egy fekete lyuk, nem tudja honnan jön, mi a programja, miből van pénze. 

Azt látja, hogy jól tud kommunikálni és a pillanatot akarja megnyerni, ennek érdekében “bármi kijön a száján”. Karácsony Gergely kapcsán pedig úgy fogalmazott, hogy nem tudja, “van-e bármi olyan érték az életében, ami neki fontos. Azonkívül, hogy úgy csinál, mintha egy kellemes valaki lenne, nem tudnám megmondani, hogy mit gondol az országról”.

A teljes beszélgetés itt hallgatható meg. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s