h i r d e t é s

Sajnos nagyot drágul egy alapélelmiszer

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sajnos nagyot drágul egy alapélelmiszer

2021. január 11. - 17:52

 

Emelkedik a liszt ára 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Már 66 ezer forintnál is magasabb egy tonna jó minőségű búza ára, a jelenlegi lisztárak viszont csak 56 ezer forintos búzaárat fedeznek, így a malmok 7-10 százalékos áremelésre kényszerülnek.

Emelniük kell a liszt árát a malmoknak januárban, különben nem biztosítható a működésük – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója az MTI beszámolója szerint, hozzátéve: a tervezett mértékű emelés a malomipar átadási áraiban nem több kilogrammonként 6-7 forintnál, a fogyasztói árakban ez ennél nagyobb teher lesz – írja a Napi.hu. A másik rossz hír: ha tovább drágul a búza, akkor április környékén újabb lisztáremelés következhet.

A súlyos aszály, majd a tavasz végi, nyár eleji esős periódus sem a termés mennyiségének, sem a minőségének nem tett jót, a mintegy ötmillió tonnányi magyarországi búzatermésből az étkezési minőség általában szokásos 65-70 százalékos aránya 2020-ban 30 százalék körül volt. Bár ez is elég lenne a lisztalapanyaghoz, hiszen a hazai malmoknak 1,2-1,3 millió tonnára van szükségük az őrlésre, az európai hiány azonban felfokozta az exportkeresletet. Magyarországról évi mintegy 200 ezer tonna liszt megy exportra, ebből 150 ezer Romániába. (Startlap)


 

Kommentek

h i r d e t é s