h i r d e t é s

Sajátos módszerrel duplán húzza le a turistákat egy étterem a Halászbástyán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Sajátos módszerrel duplán húzza le a turistákat egy étterem a Halászbástyán

2018. szeptember 25. - 12:21

 

Bár a Halászbástyára való belépésért jegyet kell venni, egy étterem további pénzt kér azért, hogy a műemlék bizonyos részeire felmehessenek a turisták. - írja az nlcafe.hu.

Forrás: pixabay.com

A Halászbástyára ma a tusiták ezer forintos jeggyel léphetnek be, ennyiért azonban csak az épület bizonyos részeiről tekinthetik meg a budapesti panorámát

szúrta ki a hvg.hu.

Az úgynevezett sarokbástyára – ahonnan a legszebb a kilátás – ugyanis csak akkor lehet felmenni, ha ezért a Halászbástya Étterem üzemeltetőinek további 840 forintot fizetnek. A céget egyszer már eltiltották ettől a gyakorlattól, azonban ügyeskedő magyar módszerrel kijátszották a szabályozást: a jegy mellé egy üdítő is jár, így már vendéglátó szolgáltatásnak minősül mindez.

Egy, a neve elhallgatását kérő turista az I. kerületi önkormányzat egyik képviselőjéhez fordult, hogy nézzen utána, ez hogyan lehetséges. A hvg.hu szerkesztői megkérdezték az önkormányzat, illetve a Halászbástya Étterem üzemeltetőit is, hogy hogyan lehetséges ez a fajta díjbeszedés közvagyon esetén.

A Budavári Önkormányzat jegyzőjétől megszerzett dokumentumokból kiderült, hogy a céget még márciusban hivatalosan felszólították, hogy fejezze be az „illegális jegyárusítást”, igaz, ekkor még közvetlenül a kilátóra való belépésre jogosított fel a külön vásároható jegy. Az önkormányzati felszólítás után azonban maradt a külön fizetés, de ezért már egy üdítőt is kaphattak a turisták, mivel ez így már nem jegyárusításnak, hanem vendéglátó szolgáltatásnak minősül.

Külön érdekesség az ügyben, hogy a hvg.hu Budavári Önkormányzatnak címzett kérdései végül az étterem vezetőségénél kötöttek ki, miután olyan kérdésekkel kapcsolatban is válaszoltak a lapnak, amelyeket kizárólag az önkormányzathoz juttattak el. A hvg.hu megkérdezte az önkormányzattól, hogy ez hogyan történhetett, de cikkük megjelenéséig nem kaptak választ.

nlcafe.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s