h i r d e t é s

Saját zsebre dolgozhattak a katasztrófavédelem alkalmazottai

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Saját zsebre dolgozhattak a katasztrófavédelem alkalmazottai

2017. augusztus 10. - 13:00

Egy magán kéményseprőcég megbízásából végezték el az ellenőrzést, ha kiderült, hogy az ingatlanba egy cég van bejegyezve. - írja a gepnarancs.hu.

Nem tudni, hogy az állami szervezet miért vesz megint autókat – Fotó: Nagy Béla Forrás: gepnarancs.hu

Már több mint egy éve végzik országszerte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakemberei a kéményellenőrzéseket, de sokuknak a mai napig nincs megfelelő felszerelésük munkájuk elvégzéséhez.

– A saját tapasztalataim mellett ezt bizonyítja az is, hogy a szervezet még csak most vásárol meg olyan műszereket, amelyekre már tavaly júliusban, a kéményseprő szolgáltatás elindításkor szüksége lett volna

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Vámos Csaba elmondta: többször járt olyan ingatlanban, ahol a tulajdonos arról beszélt, hogy az OKF kéményseprője néhány napja papíron ugyan elvégezte a füstelvezető ellenőrzését, de a valóságban ez nem történt meg, mert a szakember nem rendelkezett olyan műszerrel, például füstgázmérővel, amelyre az ellenőrzéshez szüksége lett volna.

Az OKF a napokban közbeszerzési eljárás keretében mintegy 52 millió forintért vásárolt mérőműszereket

A érdekképviseleti elnök arról is beszélt, úgy értesült, hogy az OKF valamilyen okból elkezdte lecserélni a tavaly több mint 692 millió forintért vásárolt, alig futott egyterű autókat új kombi kocsikra, amelyeket megközelítőleg 187 millió forintért szerez be az állami szervezet a kéményseprők számára.

Az OKF-et a lap erről is megkérdezte, de válasz nem érkezett. Mint ahogyan arra sem kaptak magyarázatot: miként történhet meg, hogy az állami katasztrófavédelem alkalmazottai a hivatalos munkájuk mellett egy országos „lefedettségű” magánvállalkozásnak is dolgoznak, miközben ezt tiltják a jogszabályok.

Olvasóink több ilyen esetről is tájékoztatták lapunkat.

A szakszervezeti vezető elmondta: a mai napig nem érkezett semmilyen értesítés a nyomozó hatóságoktól májusi feljelentése kapcsán, amelyet hivatali visszaélés gyanújával az OKF egyik alkalmazottja ellen nyújtott be, mert az illető a hivatalos munkaidejében, állami alkalmazottként egy magánvállalkozás számára is végzett munkát.

A visszaélés a következőképpen történt: miután a tudomásukra jutott, hogy az ellenőrzött címen gazdasági társaság van bejegyezve, egy magán kéményseprőcég, az akkor még engedéllyel sem rendelkező Országos Kémény Ellenőrző Kft. megbízásából elvégezték az ellenőrzést, és annak eredményéről kiállítottak egy tanúsítványt, valamint egy számlát.

Ez azért gond, mert az OKF dolgozói csak a lakossági füstelvezetők ellenőrzésére jogosultak, és ezt ingyen kell végrehajtaniuk.

Azokban az ingatlanokban azonban, ahol gazdasági társaság van bejegyezve, a kéményseprő vállalkozások vizsgálják a füstelvezetőket, amiért kéményenként akár 15–20 ezer forintot is elkérhetnek.

Vámos Csaba megerősítette: a korábbi feljelentések ellenére továbbra is országszerte előfordul, hogy az OKF dolgozói állami felszereléssel és autóval megjelennek egy-egy magánlakásban, ahol az ellenőrzés során kiderül, hogy vállalkozás működik.

Majd később ugyanazok a szakemberek egy magáncég megbízottjaként térnek vissza, ugyancsak állami eszközökkel és autóval, hogy tízezrekért elvégezzék a kéményvizsgálatot.

gepnarancs.hu


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s