fbpx Saját tengeralattjáró fejlesztésébe kezdett Tajvan | CIVILHETES

h i r d e t é s

Saját tengeralattjáró fejlesztésébe kezdett Tajvan

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Saját tengeralattjáró fejlesztésébe kezdett Tajvan

2017. március 21. - 13:34

 

Caj Jing-ven tajvani elnök kedden bejelentette, hogy országa saját tengeralattjáró fejlesztésébe kezd a védelmi önállóság jegyében. - írja a magyaridok.hu.

Illusztráció:commons.wikimedia.org; Fotó: ROCN (Republic of China Navy)

Egy haditengerészeti támaszponton mondott beszédében Caj leszögezte: tisztában van azzal, hogy a program kihívások elé fogja állítani Tajvant, és sokan ellenezni fogják. A dpa német hírügynökség megjegyezte, hogy Peking biztosan az ellenzők között lesz, hiszen Kína területi igényt tart Tajvanra, és nem ismeri el gyakorlatilag évtizedek óta fennálló függetlenségét.

A tengeralattjáró-program alapjait Tajvan már le is fektette egy memorandummal, amelyet a Nemzeti Csung-san Tudományos és Technológiai Intézet kötött a CSBC Corporation Taiwan hajógyárral. A tajvani haditengerészet szerint a 2,6 milliárd tajvani dollár (több mint 25 milliárd forint) értékű tervezési megbízás értelmében 2020-ig elkészül az 1500 és 2000 tonna közötti tengeralattjárók előzetes tervrajza.

Caj elmondta, hogy a kormány további lépésekkel akarja erősíteni az önálló nemzetvédelmet.

Remélem, hogy több olyan fegyverünk lesz, amelyet magunk terveztünk és építettünk – mondta az elnök. És remélem, hogy több iparág fellendül nemzetvédelmi kutatási-fejlesztési programunknak köszönhetően.

A tajpeji kormány úgy véli, hogy egyre nagyobb fenyegetés éri Tajvant a rivális Kína felől. Tajpej szerint Kína több mint 1500, a sziget ellen irányuló rakétával rendelkezik.

Tajvan múlt hét csütörtökön először jelentette be nyilvánosan, hogy hadserege képes lenne rakétacsapással elérni Kína szárazföldi területét.

Kína Tajvant saját területe részének tekinti, amelyet nem kizárt, hogy egyszer erővel fog ténylegesen visszafoglalni. A szigetnek 1949 óta saját politikai irányítása van. Többéves közeledés után tavaly ismét fagyossá vált a Kína és Tajvan közötti viszony azt követően, hogy Caj Jing-ven lett az új tajvani elnök, akinek hatalomra kerülése után Peking megszakított minden hivatalos kommunikációt Tajpejjel.

magyaridok.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s