h i r d e t é s

Rusvai Miklós: május végére túl lehetünk a járványon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Rusvai Miklós: május végére túl lehetünk a járványon

2021. február 24. - 18:19

 

Amennyiben az oltás az eddigi ütemben halad, és nem jön egy újabb, brutális mutáns - mondta az ATV Híradónak a víruskutató.

A kínai Sinopharm koronavírus elleni oltóanyaga Botka Klára háziorvos rendelőjében Nagykátán 2021. február 24-én. - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rusvai Miklós víruskutató a koronavírus újabb és újabb mutánsaival kapcsolatban Híradónknak azt mondta: a cseh és szlovák mutáns bizonyítottan a brit variáns továbbmutálódott változata, tehát a brit mutánshoz hasonló veszélyességű, tehát egyik sem okoz súlyosabb megbetegedést, mint az eredeti brit változat. Rusvai mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Szlovákia most küzd azzal a problémával, amivel a magyar egészségügynek decemberben kellett szembenéznie. A szomszédos országban a legmagasabb lakosságarányosan a halálozási arány az egész világon, és az elmúlt 14 napban innen azonosították átlagban a legtöbb új fertőzöttet.

Arra a kérdésre, hogy nálunk mikorra érhet véget a járvány, Rusvai azt mondta: ha alapvető mutációs változás nem következik be a víruson, akkor a vakcinák védelmet jelentenek. Amennyiben az oltások olyan ütemben haladnak, mint eddig, akkor Magyarország május végére túl lehet ezen a járványon.

Hozzátette: tartanunk attól kell, ha esetleg olyan mutáns jelenik meg, ami alapvetően megváltoztatná a vírus tüskefehérjéjét. Erre viszont az elmúlt egy évben nem volt példa. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s