fbpx Rózsaszín séta és motoros felvonulás | CIVILHETES

h i r d e t é s

Rózsaszín séta és motoros felvonulás

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Rózsaszín séta és motoros felvonulás

2017. szeptember 29. - 17:18

 

Minden év októbere a Mellrák elleni küzdelem hónapja. A Magyar Rákellenes Liga idén több mint húsz helyen tart az emlőrák elleni figyelemfelhívó rózsaszín sétát, a fővárosban pedig motoros felvonulással hívják fel figyelmet a betegsége és a szűrés fontosságára. 

Illusztráció: wikipedia.org

1985 óta minden év októbere a Mellrák elleni küzdelem hónapja (Breast Cancer Awareness Month).

Ebből az alkalomból a Magyar Rákellenes Liga több mint húsz helyen tart az emlőrák elleni figyelemfelhívó rózsaszín sétát. Budapesten a Liga motoros felvonulással kívánja felhívni a figyelmet a betegségre, valamint a szűrővizsgálatok fontosságára. 

A motorosok a Liga alapszervezeteinek üzeneteit hozzák el, hogy ráirányítsák a figyelmet a mellrákra.

Az emlőrák a nők leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedése, Magyarországon 2015-ben a megbetegedések száma 158,7 volt / 100 ezer lakos. Évente körülbelül 8000 új emlőrákos beteget fedeznek fel, és több mint 2000 nő hal bele e betegségbe.

E betegség fő kockázati tényezője az életkor, az esetek több mint 80 százaléka 50 év feletti hölgyeknél jelentkezik. Fontos további kockázat növelő tényező a családi halmozódás (öröklődés), különösen, ha az I. és II. fokú rokonokban észlelhető a betegség halmozódása (45 év alatti előfordulásnál pedig különösen!). 

Szintén nagyobb az esélyük e betegségre azoknak, akiknél a menstruáció 12 évesnél fiatalabb korban kezdődött vagy akiknél a menopauza 55 éves kor után lépett fel, akik 30 éves kor felett szültek vagy soha nem szültek illetve hormonális fogamzásgátlót szedtek. További hajlamosító tényezők a súlytöbblet, a mozgáshiány, a dohányzás, illetve a menopauzális hormonok.

Az emlőrák elleni harc legfontosabb eszközei fiataloknak az önvizsgálat, a 45-65 közötti korosztálynak pedig – az önvizsgálat mellett – a népegészségügyi szűrés.

Az önvizsgálatot 20 éves kortól havonta érdemes elvégezni, átlagos kockázatnál 40-65 éves kortól pedig évente mammográfia is javasolt. Bár már nem mindig kapnak szervezett szűrésre „behívót”, ajánlatos lenne, hogy 65 év felett is kétévenként minden nő elmenjen mammográfiára. 

A minél hatékonyabb megelőzés érdekében a Magyar Rákellenes Liga középiskolásoknak, szervezetten tanítja az önvizsgálatot, így az ajánlott 20 éves korára az érintettek. elsajátíthatják megfelelő önvizsgálati technikákat.

Ha valakinek az általánosnál nagyobb az esélye az emlőrákra, (pl. a családban elfordult az emlőrák), akkor már fiatalabb korban ajánlott a szűrés megkezdése, és érdemes szakorvos tanácsát kérni arról, hogy pontosan milyen szűrővizsgálat szükséges.

A mellrák tünetei lehetnek:

  •  Idegentest-érzés (tapintható, jellegzetes szövettöbblet, „csomó”) 
  •  A daganatos emlő nagyobb lesz az ellenoldali emlőnél, piros, gyulladt, alakja megváltozik. 
  •  Az emlőből váladék távozhat
  •  A bőrfelszín egyenetlen, behúzódó, később kifekélyesedik, láthatóan kanyargós vénákkal 
  •  Késői stádiumban: a csontáttétek miatt törések, a tüdő áttétek miatt fokozódó légzési és keringési elégtelenségek  

Ha már kialakult a betegség a kezelés sikerességét növeli a fejlett képalkotó diagnosztikai és szövettani módszerek elterjedése (stádium, korai diagnózis), a megfelelő sebészi technika (Emlőmegtartás), és az különböző kemoterápiás és sugárterápiás (CT-tervezés, 3D, intenzitás moduláció, boost) kezelési lehetőségek hozzáférhetősége.

Szintén fontos – és az érintett együttműködését is igénylő – további szempont a beteg és a betegség megfelelő követése.

A Magyar Rákellenes Liga számos emlőklubot működik országszerte. Az életmód, művészetterápiás klubjaik jó lehetőséget nyújtanak az emlőműtötteknek is ahhoz, hogy segítsék a gyógyulásukat.

Végezetül a Magyar Rákellenes Liga is vár mindenkit október 1-jén Az Egészség Hídja összefogás immár hagyományos lánchídi sétájára.

 


 

Kommentek

h i r d e t é s