h i r d e t é s

Roszatom - SMR-megállapodás Kirgizisztánnal 

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Roszatom - SMR-megállapodás Kirgizisztánnal 

2022. január 23. - 07:35

 

SMR-blokk építésére vonatkozó szándéknyilatkozatot tettek a Roszatom és Kirgizisztán vezetői 

Korábbi felvétel - Forrás: KABAR

A dubaji Expo 2020 világkiállítás keretén belül tartott atomenergetikai tematikus héten bemutatták a Roszatom kis moduláris reaktortechnológiáját (SMR) majd az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója, illetve a Kirgiz Köztársaság Energiaügyi és Ipari Minisztériumának vezetője együttműködési megállapodást írt alá egy kis moduláris reaktor kirgizisztáni megépítéséről.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója és Doskul Bekmurzaev, a Kirgiz Köztársaság energiaügyi és ipari minisztere által aláírt megállapodás értelmében a felek kifejezésre juttatták azon egyértelmű szándékukat, hogy együttműködnek egy kisméretű moduláris reaktorral szerelt atomerőmű megépítésében, amelyben egy a RITM-200N típusú reaktor fog működni. Ezen túlmenően az együttműködési megállapodás lehetőséget teremt a nukleáris infrastruktúra fejlesztésére a Kirgiz Köztársaságban, valamint kidolgoznak egy K+F programot is, illetve a műszaki támogató személyzet képzéséről szóló programot az atomenergia békés célú felhasználásának különböző területein.

- Az SMR projektek megvalósítása a Roszatom prioritásai között élen áll, amelyek jelentősen megváltoztatják a jövőben a világ számos országának energiamixét, és hozzájárulnak a távoli, zárt energiahálózatokkal rendelkező, a világtól elzárt területek fejlesztéséhez. Egy ilyen erőmű építése Kirgizisztánban nemcsak az ország energiafüggetlenségének megteremtésében játszik fontos szerepet, hanem hozzájárul a lakosság életminőségének javításához, valamint a kutatás-fejlesztési és technológiai potenciál fejlesztéséhez egész Közép-Ázsiában – hangsúlyozta Alekszej Lihacsov, az orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója.

- A dekarbonizáció és a környezetbarát energiaforrások fejlesztése ma egy olyan globális trend, amelyhez Kirgizisztán is csatlakozni szeretne. Bízunk benne, hogy a Roszatommal történő további együttműködés új távlatokat nyit országunk energiaszektorának, gazdaságának és iparának fejlődése előtt - mondta Tilek AItaliev, a Kirgiz Köztársaság Energiaügyi Minisztériumának miniszterhelyettese.


 

Kommentek

h i r d e t é s