h i r d e t é s

Roszatom-projekt: Finnországban épp megbukik, Paksra pont jó lesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Roszatom-projekt: Finnországban épp megbukik, Paksra pont jó lesz

2018. október 17. - 07:38

 

A finn nukleáris hatóság elutasított a Roszatom finnországi atomerőmű-építési engedélykérelmét a benyújtott dokumentáció elégtelen színvonalára hivatkozva. - írja a nepszava.hu.

Forrás: MTI Fotó: Sóki Tamás

A finn nukleáris hatóság elutasított a Roszatom finnországi atomerőmű-építési engedélykérelmét a benyújtott dokumentáció alacsony színvonalára hivatkozva. A hasonló hatáskörű magyar OAH eddig nyilvánosan nem emelt kifogást a hozzá benyújtott, ugyanarra a reaktortípusra vonatkozó Roszatom-papírok ellen. 

A hírre, illetve az abban rejtőző ellenmondásra Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője hívta föl a figyelmet Facebook-bejegyzésében. Mint a politikus emlékeztet rá, a finn nukleáris hatóságnak évek óta baja van a Paks2-vel azonos, szintén Roszatom-érdekeltségű Hanhikivi atomerőmű terveivel.

Szerintük az oroszok által készített és benyújtott dokumentációja nagyon gyenge minőségű.

Tekintettel arra is, hogy az EU-ba szánt orosz típusból még egy sem üzemel, azaz gyakorlatilag egy kísérleti prototípusról van szó, nem alkalmas az engedélyezési dokumentáció arra, hogy kizárják a kockázatokat, így nem adtak eddig engedélyt rá, és további anyagokat kértek a Roszatomtól.

Mostanra besokalltak, és kimondták, hogy ebben a formában így nem tudják kiadni az engedélyt

– fogalmaz Jávor. 

A finnek amúgy is elégedetlenek az orosz konstrukcióval – idézi fel Jávor Benedek, arra utalva, hogy az észak állam nukleáris hatósága számos, az orosz tervekben nem szereplő kiegészítő biztonsági elemet kért az erőműbe.

Az azonos tervek alapján készülő Paks2-ről többszöri adatigénylésem ellenére sem hajlandó elárulni a kormány és a hatóság, hogy kérték-e a finn fél által megkövetelt kiegészítő biztonsági elemeket, vagy sem.

Nem tudhatjuk, hogy nekünk nem egy "közelkülföldre jó lesz"-típusú fapados verziót adnak-e el, hiszen a magyar kormány úgysem mer alkudozni az oroszokkal. Paks2 történetének elejétől kezdve Moszkvában írják meg, hogy mit gondolnak Orbán Viktor és daliás legényei.

Mint emlékezetes, Paks2 engedélyezése a finn atomerőműéhez hasonlóan vontatottan halad, ám az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) eddig nyilvánosan nem fogalmazott meg kritikát az engedélyezési dokumentációval kapcsolatban.

A hatóság azokra a képviselői kérdésekre sem válaszolt, amelyek azt tudakolták, hogy vajon a Roszatom ugyanarról a reaktortípusról sokkal jobb minőségű dokumentációt nyújtott be az OAH-nak, mint a finn testvérintézménynek, vagy pedig a magyar megrendelő, vagyis az Orbán-kormány elvárásai (amelyeket elvben ugyanazok az uniós előírások határoznak meg, mint a finnországiakat) annyival alacsonyabbak, hogy nálunk ezért nincs szükség hatósági közbeavatkozásra.

nepszava.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s