h i r d e t é s

Rosszul oltották be Orbán Viktort

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Rosszul oltották be Orbán Viktort

2020. október 21. - 06:52

Novák Hunor szerint rosszul oltották be Orbán Viktort

Forrás: Orbán Viktor Facebook oldala

Az orvos erről a Facebookon írt. A kormányfő közösségi oldalára korábban egy videót töltöttek fel, amelyen az látható, hogy Orbán megkapja az influenza elleni védőoltást, Novák azonban azt írta, hogy a felvételen több hiba is látható.

Az orvos feltételezése szerint a kormányfő azt az oltást kapta, amelyet a deltaizomba kell beadni, mert a felvételeken látható részre csak izomba adott injekciót illik típusosan beadni. Novák megjegyezte, hogy típushiba, hogy ilyenkor a videón látható módon összecsípik a bőrt, mert azt akkor kell csinálni, ha zsírszövetbe oltanak.

"Ha összecsípve adjuk be a bőrredőbe, a tű vége és így az oltás könnyen a zsírszövetbe kerül, a beadott oltás így akár hatástalan is lehet, illetve komolyabb helyi mellékhatás alakulhat ki (viszkető csomó, gyulladás, esetleg zsírszövet elhalás)."

Novák Hunor kiemelte, hogy ez a fajta módszer nem az adott orvos kritikája, inkább az oktatási rendszeré, és még napjainkban is tévesen oktatják sok helyen a fiatal orvosoknak az oltás beadását. Hozzátette, hogy két másik rossz gyakorlat is látható a videóban: az egyik, hogy a beszúrás után visszaszívják a fecskendőt, ami csak a fájdalmat fokozza, vállizomba adva viszont helytelen és a nemzetközi szakmai irányelvek nem is javasolják. A másik pedig, hogy az izomba adott injekciót jobb gyorsan elvégezni, a terület pofozgatása felesleges.

Az orvos megjegyezte: "Én is így tanultam, ahogy a videóban látható. Mert »így szoktuk«. De utána olvastam, változtattam, remélem, minél több kolléga fog így tenni a jövőben!" (24.hu)


Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s