h i r d e t é s

Rosszabb a helyzet az infektológus szerint, mint amit korábban feltételezett

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rosszabb a helyzet az infektológus szerint, mint amit korábban feltételezett

2021. november 04. - 14:32

Pusztai Erzsébet arról beszélt, bár korábban úgy látszott, hogy az oltással meg lehet állítani a járvány terjedését, most az látszik, hogy aki felvette az oltást, nem lesz súlyos beteg, ugyanakkor továbbadhatja a fertőzést.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A csütörtök reggeli adatok szerint megduplázódott az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma: 6268 új fertőzöttet igazoltak, elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 31 101 főre emelkedett.

Bár az oltás kezdeti fázisában Pusztai Erzsébet is azt mondta, hogy a járvány terjedésének lehetősége az oltatlanok számán múlik, nem a beoltottakén, azonban az infektológus szerint az idő nem ezt igazolta.

„Rosszabb a helyzet, mint amit én feltételeztem. Az oltás megakadályozza a súlyossá válást az esetek elsöprő esetében, ugyanakkor nem akadályozza meg azt, hogy aki oltott, megfertőződjön és tovább is adja a fertőzést”

 – mondta az ATV Start című műsorában. Hozzátette, hogy éppen ezért az oltás nem fogja megállítani a járványt. Pusztai szerint éppen ezért a járványt lassítani a maszkhordással, a távolságtartással és a korai kezeléssel lehetne. Hangsúlyozta, hogy minden gyanús esetben tesztelni kellene és pozitivitás esetén azonnal be kellene indítani a kezelést.

A favipiravirnak vannak mellékhatásai és nem teljesen meggyőző a hatása – folytatta. Pusztai szerint alkalmazni kellene az ivermectint, a hidroxiklorokint, amelyekkel fékezni lehet a szervezeten belül a vírusok túlzott elszaporodását és csökkentik a terjesztés lehetőségét.

A gyógyszertárban kapható nyálból vagy orrváladékból kimutatható gyorstesztekkel kapcsolatban az infektológus azt mondta: ha pozitív a teszt, az biztos, hogy pozitív. A probléma ott van, ha jellegzetes tünetek vannak, azonban az antigénteszt negatív, ez még nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valaki koronavírusos, ilyenkor kell a PCR-tesztet megcsináltatni.

Kímélni kellene az egészségügyet

Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője legújabb prognózisában arról írt, november 22-re már nyolcezer körül lehet a kórházban kezeltek száma, a napi halálozásoké pedig 150-180 körül.

A kórházba kerülők azok, akik már megfertőződtek és súlyos az állapotuk, ezért az infektológus szerint nem véletlen az, hogy más országokban akkor vezetik be a korlátozásokat, mikor a járványgörbe elkezd emelkedni.

Ahogy Ausztriában is történik, védettségi igazolvánnyal kellene a vendéglőkbe, a tömegrendezvényekre beengedni az embereket. Ez nem azt jelenti, hogy megáll a járvány, hanem azt, hogy nem azoknak adják át az emberek a járványt, akiknek súlyos bajuk lehet, így az egészségügyi ellátórendszert is kímélni lehetne. (atv.hu)


 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s