h i r d e t é s

Rogán elismtere, hogy közmédiát alig nézik

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rogán elismtere, hogy közmédiát alig nézik

2020. április 07. - 15:08

 

Orbán Viktor azért a közösségi médiában teszi meg a bejelentéseit, hogy minél több embert elérjen

Rogán Antal és Orbán Viktor korábban - Fotó: Kovács Attila / MTI

Nem várt helyről, Rogán Antal minisztériumától érkezett alig burkolt kritika az MTVA-nak. A jobbikos Sneider Tamás még március 21-én kérdezte meg parlamenti levelezés formájában Orbán Viktort, hogy miért a Facebook-ot használta – vagy inkább csak próbálta használni - rendkívüli gazdaságvédelmi intézkedések bejelentésére.

Emlékezetes, hogy a miniszterelnök élő Facebook-bejelentést tervezett, ám a videóban végül csak hang nélkül beszélt, mert a közel egymillió látogató túlterhelte közösségi oldalát. A köztévé szintén nem tudta hanggal adni a bejelentést.

Nem gondolom, vagy legalábbis őszintén remélem, hogy nem egyfajta kicsinyes „lájkvadászatról” volt szó, mint ahogy azt Ön is bizonyára a történtek kapcsán több helyen olvasta, de mindenféleképpen jogos kérésnek tartom, ha a jövőben a közmédián keresztül tájékoztatja a magyar polgárokat a legfontosabb fejleményekről” -írta Orbánnak Sneider, aki arról is érdeklődött, hogy a miniszterelnök a jövőben változtatna-e ezen szokáson.

Levelére  április 6-án nem a megszólított, hanem a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal megbízásából Dömötör Csaba államtitkár válaszolt. A Rogán szócsöveként felelő államtitkár pedig diplomatikusan, de földbe döngölte a közmédiát:

„Sokféle tényezőtől függ az, hogy a kormány tagjai milyen módon tesznek bejelentéseket, és milyen módon tájékoztatják a nyilvánosságot a legfontosabb döntésekről.

Arra ugyanakkor minden esetben törekednek, hogy a legfontosabb információk az állampolgárok lehető legszélesebb köréhez eljussanak. Szeretném felhívni a figyelmét arra, hogy a járvány időszakában az internetes felületeken történő tájékoztatás a hatékonyságon túl a biztonsági szempontokat is szolgálja.

Az internetes közzététel lehetőséget ad arra is, hogy minden magyarországi médium átvegye a felvételeket, a tartalmak mindenki számára szabadon hozzáférhetőek”  - írta Dömötör Csaba.

Magyarán, a kormány inkább a Facebookhoz és nem az idén 85 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodó közmédiához fordul, ha hatékonyan, biztonságosan, és minél szélesebb körben szeretne közzétenni egy bejelentést.

A hatékonyságról sokat elárul a percekig némán tátogó miniszterelnök látványa. Orbán Viktor azonban nem az az ember, aki egy kudarc után meghátrálna.  Április 6-án a Facebookon ismertette gazdaságvédelmi programját is - igaz, ezúttal már sikeresen, a bejelentést pedig közvetítette a köztévé is. (nepszava.hu)

 


 

h i r d e t é s