h i r d e t é s

Részleges kijárási tilalom, határzár lép életbe vasárnap estétől Romániában

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Részleges kijárási tilalom, határzár lép életbe vasárnap estétől Romániában

2020. március 22. - 07:11

 

Újabb óvintézkedéseket jelentett be szombat este Marcel Vela belügyminiszter és Raed Arafat államtitkár.

Forrás: Ministerul Afacerilor Interne, Romania / Facebook

A most bejelentettek vasárnap este 10 órától lépnek életbe:

  • Bezárnak a fogászati rendelők, csak a sürgősségi esetek kezelése engedélyezett.
  • Bezárnak a bevásárlóközpontok, plázák, ezekben csak az élelmiszerboltok, gyógyszertárak és ruhatisztítók maradhatnak nyitva.
  • 6 és 22 óra között csak a következő esetekben javasolják a kijárást: munkaügyben (ha nem lehet otthonról végezni és/vagy halaszthatatlan), a legszükségesebbek beszerzése, halaszthatatlan orvosi ellátás, gyermekek, idősek, betegek megsegítése, családtag elhalálozása, valamint rövid séták a lakhelyhez közel.
  • A lakáson/háztartáson kívül az emberek csak a covid-19 fertőzés terjedésének megakadályozására vonatkozó általános intézkedések betartása mellett közlekedhetnek, és tilos számukra bármilyen csoportosulás. A csoport alatt 3 személynél több olyan ember értendő, akik nem egy háztartáson belül élnek. Vagyis 3 embernél többen nem csoportosulhatnak az utcán.
  • 22 és 6 óra között a fent említett eseteken kívül tilos a lakás elhagyása. Munkaügyben szolgálati igazolvány, a munkáltató által kiállított igazolás, vagy egyéni felelősségvállalási nyilatkozat szükséges ebben az időintervallumban, a magáncélú eltávozásokhoz egyéni felelősségvállalási nyilatkozat.

Bejelentették továbbá, hogy Romániába nem román állampolgár nem jöhet be a szükségállapot ideje alatt, kivételt képez ez alól a teherforgalom, vagy ha az állam engedélyezi tranzitfolyosón át.

Azok, akik elhagyják a kötelező otthoni felügyeletet különösen veszélyes személyeknek tekintik ezután, és erőszakkal fogják karanténba helyezni őket.

A belügyminisztérium kiadta rendeletbe az önkormányzatoknak, hogy vegyék nyilvántartásba a 65 év feletti olyan személyeket, akiknek nincs támaszuk. Számukra kötelező lesz élelmiszert biztosítani.

Az istentiszteleteket/miséket meg lehet tartani a templomban, de résztvevők nélkül. A hatóságok az online, vagy a sajtón keresztül való közvetítést javasolják. Lehet tartani esküvőket, keresztelőket is, de ezekre nem mehet el nyolcnál több személy. (Transindex)


 

Kommentek

h i r d e t é s