h i r d e t é s

Repül az idő - Michael Douglas 75

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Repül az idő - Michael Douglas 75

2019. szeptember 25. - 16:32

 

A huszonöt évvel fiatalabb felesége sem kis név a szakmában.

Michael Douglas és Catherine Zeta-Jones - Forrás: szabolcsihir.hu

Michael Douglas Oscar-díjas amerikai filmszínész, producer szeptember 25-én ünnepli hetvenötödik születésnapját. Hollywood egyik nagy színészdinasztiájának sarja, ereiben orosz, zsidó, ír és skót vér is csörgedezik. Apja az ötvenes-hatvanas évek ikonja, a 102. életévében járó Kirk Douglas, anyja a Bermudákról származó színésznő, Diana Dill.

A San Francisco utcáin című tévés krimisorozat fiatal felügyelőjeként futott be. Hamar ráérzett a sikerre, megszerezte Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című könyvének filmes jogait, és 1975-ben ő lett a producere a Milos Forman által rendezett filmnek, amely tarolt az Oscar-gálán, besöpörte a legjobb filmnek járó aranyszobrocskát is.

Színészként 1987-ben ért fel a csúcsra, amikor megkapta a legjobb színésznek járó Oscar-díjat

az Oliver Stone rendezte Tőzsdecápák című drámában nyújtott alakításáért. Rengeteg sikeres filmben játszott, hol romantikus kalandfilmek, hol akciófilmek főhőseként aratta le a babérokat. A teljesség igénye nélkül olyan hollywoodi kasszasikerek gazdagították a bankszamláját, mint a Nílus gyöngye, a Smaragd románca, az Elemi ösztön, a Fekete eső, Az összeomlás, A játék vagy A tökéletes gyilkosság.

Túlélt egy torokrákot és kétszer nősült. Első felesége Diandra Luker producer volt, 22 évet éltek együtt. A házasságból egy gyerek született. 2000-ben elvette a nála 25 évvel fiatalabb Catherine Zeta-Jones walesi színésznőt, akitől két gyermeke született.

Laurence Olivier mellett az egyetlen az Oscar-díjak történetében, aki a legjobb filmnek és a legjobb férfi főszereplőnek járó szobrocskával egyaránt dicsekedhet. (szabolcsihir.hu)


 

h i r d e t é s