h i r d e t é s

Rengeteg ügyfelelt érint a magyar bankokban élesedő szigorítás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rengeteg ügyfelelt érint a magyar bankokban élesedő szigorítás

2020. június 28. - 07:35

 

A szegényebbek egyre inkább elesnek a finanszírozási lehetőségektől.

A kép illusztráció! - Forrás: nepszava.hu

A lakossági hitelek sikeres igénylésének alapfeltétele, hogy az igénylő rendelkezzen havi rendszeres jövedelemmel. Nos, a Pénzcentrum piaci körképe szerint egyre többel: a legtöbb bank ugyanis nemrég jelentősen változtatott a minimum kritériumokon.

Mint ismert, a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját. Noha a személyi kölcsön átmenetileg segítség lehet azok számára, akiknek a járvány miatt vált bizonytalanná az anyagi helyzete. Sokan azonban nem tuják, hogy a kockázatos helyzetben a bankok is óvatosabbak lettek.

A lakossági hitelek sikeres igénylésének alapfeltétele, hogy az igénylő rendelkezzen havi rendszeres jövedelemmel, amelyből a törlesztőrészleteket fizetni tudja. Ezen a jogszabályi elváráson a koronavírus-járványmiatt bevezetett új intézkedések sem változtattak. Akinek szabad felhasználású személyi hitelre van szükség, csak igazolt havi nettó keresettel tud belevágni az igénylésbe. Az pedig továbbra is eltér a bankoknál mi az a legalsó jövedelmi szint, amelytől a pénzintézet befogadja egyáltalán az igényléseket.

Ez a minimum kritréium viszont sok banknál erőteljesen szigorodott a járvány miatt. A bankok most kétszer is meggondolják, hogy kinek adnak fedezetlenül akár több százezer forintot vagy éppen milliókat - hívta fel a Pénzcentrum figyelmét Veres Patrik, a Bank360 hitelszakértője.

És ez még nem is a teljes garancia; a minimális jövedelmi feltétel teljesítése ugyanis még nem jelenti azt automatikusan, hogy meg is kapjuk az igényelt hitelösszeget. Ez attól is függ, hogy mennyire terhelhetjük a havi jövedelmünket a havi adósságainkkal.

A terhelhetőséget a jövedelemarányos törlesztési mutató (JTM) alapján számolják a bankok, amely személyi kölcsönök esetében 500 000 forintos havi nettó jövedelem alatt legfeljebb 50 százalékos terhelhetőséget enged. Viszont, mint arra Veres Patrik felívta a figyelmet, a bankok ennél konzervatívabb, 30-40 százalékos arányt engedélyeznek.

Azaz a KSH által mért kedvezmények nélküli nettó 266 300 forintos átlagkeresetből összesen havonta legfeljebb 79 890 forint mehet törlesztésre egy konzervatívabb pénzintézetnél.

Ha csak a személyi kölcsönre menne el, ez nagyjából 4,6 millió forint hitelre lenne elég 72 hónapos futamidővel, míg ha már fizetünk egy lakáshitelt 50 000 forintos törlesztőrészlettel és emellé igényelnénk a személyi kölcsönt, az már csak 1,7 millió forintra lenne elég.

"Ha a jövedelmünk nem éri el a bank által meghatározott minimális szintet vagy nem elég a megcélzott hitelösszeghez, érdemes adóstársat bevonni a hiteligénylésbe, hiszen ekkor a pénzintézet a résztvevők összjövedelmével számol" - tette hozzá Veres Patrik. (penzcentrum.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s